Help slachtoffers Syrië

Vrienden voor het leven, ook in oorlogstijd

Oorlog verscheurt een land, zorgt voor veel ellende, maar verbroedert ook. Lees het verhaal van Mohamed en Ziad. Ze zijn vrienden voor het leven en helpen elkaars gezinnen de moeilijke tijd door te komen. Sinds kort ontvangen ze ook hulp. 

Mohamed en Ziad zijn vrienden voor het leven. Dat zijn ze al sinds hun kindertijd. Ze staan altijd voor elkaar in. Ze woonden in Al Hamedyeh, in Homs (Syrië) waar ze samen opgroeiden. Nu zijn ze allebei getrouwd en hebben elk een gezin.

Mohamed en Ziad zijn als broers voor elkaar. Ze werkten samen in een meubelzaak. Een paar maanden na het begin van de burgeroorlog werd de winkel deze door een aanval vernield en verloren beide mannen hun baan. Nadat ze kort daarna ook nog allebei  hun huizen verloren, besloten ze om samen met hun beide vrouwen en kinderen een onderkomen te zoeken.

Beide mannen hebben nog steeds geen inkomen. Ze delen alles, ook het huis dat ze huren. En naar Syrisch gebruik mogen de vrienden niet afzonderlijk het huis verlaten, omdat het maatschappelijk onaanvaardbaar is om als man alleen te zijn met de vrouw van een andere man. Een woning met afgescheiden ruimtes is voor de twee gezinnen nu onbetaalbaar, dus zal deze situatie nog wel even blijven.

De Grieks Orthodoxe Kerk van Antiochië schiet de twee families nu te hulp. De kerk ondersteunt ze in de huurkosten en heeft gezorgd voor beddengoed, artikelen voor de dagelijkse verzorging en gezonde voeding voor jonge kinderen. Ook kunnen de twee families nu meubels kopen voor hun gezamenlijke huis.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.