Samen in actie
voor Oekraïne

Onderdak, maaltijden en psychologische hulp voor vluchtelingen in Oost-Roemenie

“Verkleumd van de kou bereiken de vluchtelingen dit noodhulpkamp. Er passeren hier dagelijks tot wel duizend mensen. Veel van hen zijn op doorreis en hebben al lange afstanden afgelegd als ze hier aankomen. Vaak zijn het vrouwen met (jonge) kinderen”, vertelt Lucy Beck van CARE, een van de hulporganisaties achter Giro555. Ze doet verslag vanuit het noodhulpkamp in Isaccea, een stad in Oost-Roemenië nabij de grens met Oekraïne.

CARE en haar partners zijn ter plaatse om de noodhulp te coördineren en hulpgoederen te verstrekken. Denk aan levensmiddelen, verzorgingsproducten, slaapzakken, matten, luiers en drinkflessen, maar ook aan speciale rugzakken waarmee kinderen makkelijker te dragen zijn.

Lucy Beck, CARE:

“Mensen vertellen over de grote tekorten in Oekraïne aan medicijnen, voedsel en andere basisbenodigdheden zoals hygiëneproducten, tampons en tandenborstels.”

In het noodhulpkamp zijn verwarmde tenten, waar uitgeputte moeders en kinderen kunnen rusten en opwarmen. Bij aankomst krijgen ze thee en een warme maaltijd. Er zijn ook sanitaire voorzieningen zoals mobiele toiletten. Daarnaast zijn er getrainde teams die psychische hulp verlenen. “Veel mensen zijn in shock van alle traumatische ervaringen”, vertelt Lucy.


Vrouwen en meisjes
Verreweg de meeste vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Ze staan er vaak alleen voor en zijn van hun familie gescheiden. Conflict- en oorlogssituaties brengen specifieke en zorgwekkende risico’s met zich mee. Vooral voor vrouwen en meisjes. Ze verliezen veilige toegang tot gezondheidszorg en andere voorzieningen, en krijgen te maken met gender gerelateerd geweld, uitsluiting en uitbuiting.

Vrouwen zijn daarnaast vaak de belangrijkste verleners van zorg binnen het gezin, voor zowel kinderen, ouderen als zieke familieleden. Hierdoor kunnen zij in noodsituaties niet zo gemakkelijk evacueren. In noodsituaties zijn het vooral vrouwen die onevenredig hard geraakt worden. Het is typerend voor de andere aanpak van CARE om bijzondere nadruk te leggen op de behoeften van vrouwen en meisjes. Niet voor niets heeft CARE meer dan zeven decennia ervaring met het verlenen van noodhulp wereldwijd.

Foto: CARE/Lucy Beck

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.