Aardbeving Haïti

Vrouwen staan samen sterk tegen geweld

“Wij, de vrouwen van Haïti, zijn de pilaren waar de samenleving op rust. Maar toch worden we elke dag gekleineerd, fysiek mishandels, verkracht en zelfs vermoord. Onze mannen kijken neer op ons werk, we worden beschimpt en met afkeer bekeken. En helaas, onze zonen groeien op met dit voorbeeld. Onze dochters zijn gedoemd om precies te worden als ons, hun moeders. Deze vicieuze cirkel moeten we doorbreken. De tijd van hulpeloos toekijken en in stilte lijden is voorbij.”

Dit zijn de woorden van één van de vrouwen die deelneemt aan het programma Women’s Sexual Reproductive Health (SRH) and Gender Based Violence program (GBV) van CARE. Dit initiatief is onderdeel van een groter vrouwengezondheidsprogramma dat direct na de aardbeving van start is gegaan. Via zelfhulpgroepen kunnen vrouwen bij andere vrouwen terecht met problemen over bijvoorbeeld zwangerschap, borstvoeding, opvoeding en seksualiteit. Verder zijn er preventieteams opgezet, die zorgen voor veiligheid van vrouwen in de tentenkampen. Ook hebben vrouwen training gekregen in het maken van verkoopbare producten zoals zeep en ketchup. Ze kregen daarbij een lening van 500 USD, zodat ze hun eigen zaakje konden beginnen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.