Stop de ebola-ramp

Wat doen de hulporganisaties tegen de ramp achter de ramp?

De hulporganisaties werken aan uiteenlopende projecten om de ebola-ramp in West-Africa te stoppen. Lees in dit laatste deel van een serie van drie artikelen  wat de hulporganisaties doen tegen de ramp achter de ramp.


Foto: UNICEF

Ebola laat een spoor van verwoesting achter: de ramp achter de ramp. UNICEF schat dat er al 7000 ebola-wezen in Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn. Boeren kunnen niet naar de markt om hun waar te verkopen. Door de voedseltekorten (op dit moment leven 1,7 miljoen mensen in voedselonzekerheid) stijgen voedselprijzen. Internationale bedrijven sluiten de deuren en het maatschappelijk leven ligt stil.

Een greep uit de projecten om de indirecte slachtoffers van de ebola-ramp te helpen:

  • World Vision en Save the Children delen voedselpakketten uit aan families in Sierra Leone en Liberia die in quarantaine leven. World Vision bereikt 25,000 kinderen en ouders met voedselpakketten.
  • Save the Children biedt bescherming aan weeskinderen in oa de sloppenwijken van Liberia en in Guinee. De organisatie zet ook doorverwijs-systemen op voor weeskinderen naar sociale hulpverleners van de overheid. UNICEF en Terre des Hommes helpen kinderen die niet meer naar school kunnen door schoollessen op de radio te ontwikkelen. ICCO Kerk in Actie helpt 1500 families in Liberia met psychische ondersteuning.
  • UNICEF traint maatschappelijk werkers in Guinee zodat zij traumabegeleiding geven aan kinderen.
  • De angst om het ebola-virus op te lopen heeft ook de landbouw getroffen. Veel oogst is mislukt. CARE ondersteunt getroffen families door het uitdelen van voedselpakketten bestaande uit rijst, bonen en olie.
  • De gehele gezondheidszorg richt zich momenteel op ebola, maar mensen met andere ziektes hebben ook nog steeds hulp nodig. Cordaid en Save the Children richten zich op het zo goed mogelijk overeind houden van het gezondheidssysteem in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Save the Children richt zich vooral op moeder en kindzorg in Liberia en Sierra Leone.

Dit is het derde deel van een serie artikelen. Lees ook hoe de organisaties achter Giro555 ebola-patiënten helpen en werken om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen.

De 10 hulporganisaties achter Giro555 zetten alles op alles om de ebola-ramp in West-Afrika te stoppen. Met de opbrengsten van Giro555 breiden ze hun huidige activiteiten uit of beginnen nieuwe programma’s. Ze werken aan uiteenlopende projecten.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.