Stop de ebola-ramp

Wat doen de hulporganisaties tegen de verspreiding van het ebolavirus?

Vanuit de hulporganisaties zijn verschillende projecten opgezet om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen. In een reeks van drie artikelen wordt weergegeven hoe de hulporganisaties het ebolavirus tegengaan. In dit tweede deel worden een aantal projecten toegelicht.  


Foto: Cordaid 

Het ebolavirus verspreidt zich nog steeds in Liberia, Sierra Leone en Guinee. In Liberia leek het aantal nieuwe gevallen voor het eerst wat af te nemen, maar in Sierra Leone dreigt weer een nieuwe escalatie. Er worden maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan, zoals 21 dagen je huis niet verlaten als een huisgenoot overlijdt. Toch bestaan er nog veel mythes en onbegrip onder de bevolking over wat ebola precies is en hoe je het virus kan voorkomen.

Een greep uit de projecten om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen:

  • CARE geeft voorlichting in kerken, moskeeën en vluchtelingenkampen in Liberia en Sierra Leone. De organisatie verspreidt ook posters en T-shirts. World Vision traint 2000 imams en pastors in Sierra Leone om voorlichting in hun gemeenschappen te geven. Cordaid ontwikkelde een voorlichtingsspel om meer bewustwording te creëren. Terre des Hommes is actief met voorlichtingsactiviteiten in Guinee.
  • ICCO Kerk in Actie werkt in Sierra Leone tegen het stigma waar overlevenden van het virus en nabestaanden mee kampen.
  • Cordaid,  Oxfam Novib en Unicef ondernemen activiteiten rondom de preventie van ebola. Zij geven publieksvoorlichting over schoon drinkwater en hygiëne, verbeteren sanitaire voorzieningen en verspreiden voorlichtingsmateriaal aan ebola-behandelingscentra. Oxfam Novib bereikte in de sloppenwijken van Monrovia, de hoofdstad van Liberia, 10586 huishoudens met voorlichting.
  • ICCO Kerk in Actie (in Liberia), het Rode Kruis en Oxfam Novib (in Guinee en Sierra Leone) steunt de lokale bevolking bij veilige begrafenissen. Ze trainen begrafenisteams die overledenen uit hun huizen halen en veilig naar een begraafplaats brengen. Daarbij leveren ze beschermende kleding. Van de 40 begrafenisteams in Sierra Leone worden de meeste door het Rode Kruis getraind en ondersteunt.
  • Het Rode Kruis traceert en bewaakt personen met wie (mogelijke) ebola patiënten in contact zijn geweest.
  • World Vision bereikt 12,000,00 mensen in Sierra Leone met radiospotjes. Ook Save the Children en Oxfam Novib zetten radio- en televisiespotjes in voor bewustwordingscampagnes.

Dit is het tweede deel van een serie artikelen. Lees ook hoe de organisaties achter Giro555 ebola-patiënten helpen en tegen de ramp achter de ramp werken.   

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.