Stop de ebola-ramp

Wat doen de hulporganisaties voor ebola-patiënten?

De 10 hulporganisaties achter Giro555 zetten alles op alles om de ebola-ramp in West-Afrika te stoppen. Met de opbrengsten van Giro555 breiden ze hun huidige activiteiten uit of beginnen nieuwe programma’s. Ze werken aan uiteenlopende projecten: van het opzetten van behandelcentra tot de bescherming van weeskinderen. Lees hier wat de hulporganisaties doen voor ebola-patiënten. Dit is het eerste deel van een serie van drie artikelen.


Ebola maakt iedere dag nieuwe slachtoffers en is een acute medische ramp. Het behandelen en isoleren van ebola-patiënten blijft een topprioriteit van de hulporganisaties. Foto: UNICEF

Sinds maart dit jaar zijn 4960 mensen overleden aan het ebolavirus. Er zijn op dit moment 13,268 mensen besmet in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Volgens Ban Ki-moon, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de internationale gemeenschap enige vooruitgang geboekt in de strijd tegen de ebola-ramp. “Het is nu belangrijk dat onze aandacht niet verslapt”, zei hij. “We moeten de brand blijven blussen tot de allerlaatste vonk van het virus is gedoofd.”

Een greep uit de projecten om ebola-patiënten te helpen:

  • Het Rode Kruis, Stichting Vluchteling en ICCO Kerk in Actie zetten isolatie- en behandelcentra op voor ebola-patiënten in Sierra Leone en Liberia. Het Rode Kruis doet dat ook in Guinee. Save the Children zet speciale behandelcentra op voor de noodhulp van kinderen in de drie getroffen landen.
  • Veel medici in West-Afrika zijn niet bekend met de ziekte ebola. Het is belangrijk dat dokters en verpleegkundigen weten hoe zij ebola-patiënten kunnen behandelen en dat er genoeg behandelmaterialen zijn. Het Rode Kruis trainde al 7745 vrijwilligers. World Vision levert aan 4 ziekenhuizen en 70 klinieken in Sierra Leone desinfectiemiddelen. Cordaid en Stichting Vluchteling zorgen in Liberia en Guinee voor medicijnen en medische kits met daarin bijvoorbeeld beschermende kleding. CARE deelt 1100 hygiëne kits uit in Sierra Leone. Ook UNICEF levert medische goederen, hygiëne kits en beschermingsmateriaal.
  • In Liberia ondersteunt UNICEF centra als tussenoplossing waar mensen met ebola-verschijnselen kunnen worden opgenomen als ze niet in een groot behandelcentrum terecht kunnen.
  • Oxfam Novib voorziet isolatie- en behandelcentra in Liberia en Sierra Leone van verbrandingsovens om beschermende kleding en materiaal in te vernietigen. De organisatie regelt ook transport voor besmette mensen om naar medische centra te vervoeren.
  • Het Rode Kruis is met een speciaal programma begonnen in gevangenissen in Guinee en Liberia. De organisatie zorgt ook voor andere kwetsbare groepen in Sierra Leone zoals taxichauffeurs en helpt op scholen.

Dit is het eerste deel van een serie artikelen. Lees ook hoe de hulporganisaties helpen om de verspreiding van het virus te stoppen en tegen de ramp achter de ramp werken.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.