Droogte Hoorn van Afrika

Wat doet het Rode Kruis?

SHO-deelnemer Het Nederlandse Rode Kruis heeft haar hulpactiviteiten in diverse landen in de Hoorn van Afrika geïntensiveerd. In Kenia en Somalië deelt de organisatie water en voedsel uit aan kinderen en zwangere vrouwen. Ook herstelt en installeert het Rode Kruis waterputten en bouwt de organisatie kassen voor een wateronafhankelijke voedselvoorziening.

Daarnaast helpt het Rode Kruis mensen en gemeenschappen zich weerbaarder te maken tegen extreme droogte en geeft ze voorlichting om droogte en hongersnood te voorkomen. Ook maakt ze de bevolking bewust van het belang van schoon drinkwater en hygiene.

In de Hoorn van Afrika is droogte geen nieuw fenomeen. Ieder jaar zijn er droogteperiodes. De maanden maart tot en met mei en oktober en november gelden traditioneel als periodes van regen. Tijdens deze regenperiodes vullen zich de traditionele wateropslagplaatsen en bronnen. In normale omstandigheden bieden deze bronnen genoeg water om de daaropvolgende droge periode te overbruggen.

Het uitblijven van regen in de laatste twee regenseizoenen is niet de enige oorzaak van de crisissituatie in de Hoorn van Afrika, maar wel zeer bepalend. Door het uitblijven van de regens zijn de traditionele waterplaatsen en bronnen opgedroogd. Ook heeft het direct invloed op de kwaliteit van het grasland waar de nomaden hun kuddes op laten grazen. Hierdoor moeten de nomaden steeds verder reizen om nog geschikte voed- en drinkplaatsen te vinden en ontstaat er overbelasting op die plekken waar nog wel water en voedsel beschikbaar is.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.