Droogte Hoorn van Afrika

Wat doet Stichting Vluchteling?

Geef aan mensen in nood via Giro555SHO-deelnemer Stichting Vluchteling breidt samen met haar lokale partners haar noodhulpactiviteiten in Oost-Afrika uit om de vele vluchtelingen in grote delen van Kenia, Ethiopië en Somalië te kunnen bereiken. Hiervoor is een bedrag van 3 miljoen euro nodig. Hieronder leest u per land welke hulp wordt uitgebreid.

Kenia
Elke dag arriveren naar schatting 1.400 vluchtelingen in de vluchtelingenkampen in Dadaab.

Stichting Vluchteling heeft samen met UNHCR en partners nieuwe centra opgezet om deze vluchtelingen te registreren en op te vangen. Ze krijgen voeding en worden medisch onderzocht. Registratie van vluchtelingen blijft hard nodig, want er zijn naar schatting 20.000 vluchtelingen nog niet geregistreerd.

Meldingen van seksueel geweld onder nieuwe vluchtelingen nemen toe. Campagnes om seksueel geweld onder deze groep tegen te gaan worden uitgebreid. Slachtoffers krijgen medische en psychische zorg.

In het Hagadera vluchtelingenkamp wordt de medische kliniek uitgebreid en komt een nieuwe ziekenhuiszaal aan het bestaande ziekenhuis. Vluchtelingen krijgen sneller toegang tot medische zorg door extra medische teams en aanvullende medicijnen.

Het aantal ondervoede kinderen is door de crisis sterk toegenomen. Kinderen onder de vijf jaar krijgen noodvoeding en het programma tegen ondervoeding krijgt uitbreiding met extra personeel voor medische onderzoek, voedselvoorziening en bewustwordingscampagnes.

Ethiopië
120.000 vluchtelingen uit Somalië hebben hun toevlucht gezocht in drie vluchtelingenkampen bij Dolo Ado in Ethiopië. De kampen zijn al vol waardoor momenteel een vierde kamp wordt gebouwd. Vluchtelingen krijgen toegang tot schoon drinkwater. Tankwagens vervoeren water naar de Melkadida-, Kobe- en Bokolmayo-vluchtelingenkampen en watersystemen en waterpunten worden aangelegd. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie komen er elke dag zo’n 1.700 nieuwe vluchtelingen aan in het land.

Somalië
In de Mudug regio in centraal Somalië ontvangen tienduizenden vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, schoon drinkwater. Ook worden in deze regio waterputten opgeknapt en waterleidingen en sanitaire voorzieningen aangelegd. Omdat veel mensen door de droogte en het conflict op de vlucht zijn geslagen, zijn er kleine leningen verstrekt aan ongeveer 5.600 mensen om voedsel te kopen. Ook hebben ruim 10.000 mensen schapen en koeien gekregen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.