Stop de ebola-ramp

Wat je moet weten over ebola

De ebola-ramp in West-Afrika. We horen er veel over, maar wat houdt deze ramp nu precies in?

1. Wat is ebola?

Ebola is een zeer ernstig en besmettelijk virus dat voor het eerst opdook ik 1976. Het virus wordt in eerste instantie overgedragen van dier op mens, maar ook tussen mensen onderling is ebola zeer besmettelijk. Het virus kan alleen worden overgedragen door direct contact met de lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon (bloed, speeksel, urine of zweet). Na besmetting met het virus treden de ziekteverschijnselen binnen drie weken op. Deze verschijnselen zijn hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, braken, diarree en bloedingen in het lichaam.

De kans op het overleven van ebola is zeer laag. Tussen de 40 en 90 procent van de ebola-patiënten overlijdt. Er is (nog) geen medicijn tegen ebola. Wel krijgen patiënten vloeistof tegen uitdroging en medicijnen tegen de interne bloedingen.

2. Waar is de uitbraak van ebola?

 

 

 

 

 

 

Sinds februari 2014 zijn er besmettingen bekend in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Tussen juli en september zijn enkele patiënten in Nigeria gemeld en is een geïsoleerd geval voorgekomen in Senegal. Ook is er een kleine uitbraak in de Democratische Republiek Congo, maar deze is niet gerelateerd aan de epidemie in West-Afrika.

3. Wat is de ebola-ramp?

De afgelopen maanden is het aantal besmettingen in zeer korte tijd enorm gestegen. In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn sinds maart dit jaar bijna 15.000 mensen besmet geraakt met ebola. Volgens de laatste cijfers zijn er al 5.000 mensen aan de ziekte overleden.

De getroffen landen krijgen door deze uitbraak te maken met een gehele ontwrichting van de samenleving. Letterlijk alles ligt stil. Om besmettingen te voorkomen worden publieke ontmoetingen zo veel mogelijk voorkomen. Kinderen gaan niet meer naar school, de landbouw ligt stil en lokale markten zijn compleet verlaten. De hele gezondheidszorg richt zich noodzakelijkerwijs op ebola, maar hierdoor is er geen zorg meer voor andere zieken, ouderen, kinderen of zwangere vrouwen. Met alle gevolgen van dien.

4. Hoe kunnen de mensen in het ebola-gebied geholpen worden?

 

 

 

 

 

 

 

 

De ebola-ramp vraagt niet alleen om medische hulp. Op alle vlakken hebben de getroffen samenlevingen hulp nodig. Weeskinderen van overleden ebola-patiënten hebben opvang nodig, er moet gewerkt worden aan de water- en sanitatie voorziening voor de drie landen en voedselhulp is hard nodig. Daarbij moet de reguliere gezondheidszorg in Sierra Leone, Liberia en Guinee overeind blijven. Naast de behandeling van ebola, hebben ook de mensen met andere veelvoorkomende ziektes hulp nodig, moeten de kinderen hun inentingen blijven krijgen en verdienen de zwangere vrouwen de juiste begeleiding.

Giro 555 helpt met de medische behandeling van ebola, met de preventie en inperking van de ziekte en met alle andere hulp die de ontwrichte samenlevingen nu kunnen gebruiken.

Help ons de ebola-ramp te stoppen. Geef nu.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.