Nederland
helpt
Nepal

Water, sanitatie & hygiëne in het dorp van Monika

 

Monika Gurung is 22 jaar en woont Barpak. Bij dit dorp lag het epicentrum van de aardbeving op 25 april.

“In onze wijk verloren zes mensen het leven. Mijn eigen huis was volledig vernield. Het Rode Kruis deelde dekens, materiaal voor het bouwen van een tijdelijk onderkomen en hygiënekits uit. Veertien maanden geleden startte het Rode Kruis een waterproject in mijn gemeenschap. Enkele maanden na de aardbeving droogde één van onze belangrijkste waterbronnen namelijk op. We vonden een tijdelijke oplossing door de bron van het nabijgelegen dorp Saurpani te gebruiken, maar dit zorgde voor wrevel omdat ook zij dit water nodig hadden. Vooral de droogste maanden december tot april waren problematisch. Met steun van het Rode Kruis hebben we een nieuw watersysteem gebouwd. Een bron die drie kilometer verderop in de jungle ligt, voorziet nu 121 huishoudens van schoon water. Elk huishouden droeg bij aan de graafwerkzaamheden. De helft van die gewerkte uren werden we betaald, wat een goede bron van inkomsten was om andere herstelwerkzaamheden te kunnen betalen. De andere helft van het werk is de bijdrage van ons als lokale gemeenschap aan de realisatie van het project.

Ik ben sinds de start als vrijwilliger bij dit project betrokken, omdat ik gemotiveerd ben om mee te werken aan de wederopbouw. Het is sociaal werk en een kans om mee te helpen aan een betere toegang tot drinkwater. Aangezien ik hier zelf woon, weet ik maar al te goed wat hier de uitdagingen zijn. Ik ben opgeleid om mensen bewust te maken van het belang van hygiëne. Ik doe huisbezoeken om uit te leggen hoe belangrijk handen wassen is. Ik vertel over het correct gebruiken en opslaan van drinkwater en over persoonlijke hygiëne. Ik ben heel blij om te zien dat de hygiëne in onze gemeenschap er op vooruitgaat.”

Foto: Belgische Rode Kruis

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.