Help slachtoffers Syrië

“We lieten ons hart achter in Syrië”

Veel vluchtelingen verlaten hun huis halsoverkop in een chaotische situatie. Familie en vrienden blijven achter. Tijdens een bombardement vluchtten Hala (16) en haar ouders de grens met Turkije over.

Het was midden in de nacht toen Hala en haar familie hun huis in Syrië moesten ontvluchten. Vanwege  zware beschietingen in hun wijk hadden ze geen andere keus dan gauw de grens oversteken naar Turkije. “We hoorden overal granaten inslaan, we zagen mensen doodgaan,” vertelt Hala. “We kwamen naar Turkije, maar lieten ons hart achter in Syrië – bij onze familieleden en vrienden.”

Door de strijd heeft Hala een schooljaar gemist. Nu gaat ze naar school in het Ackapale-vluchtelingenkamp. “De school mist veel materialen, maar geeft ons tenminste een beetje hoop dat we op een zeker moment weer naar huis kunnen gaan om ons normale leven op te pakken,” zegt Hala. Ze vraagt zich af of het schoolsysteem in Syrië dan wel haar cursussen uit het kamp zal erkennen.

Vanwege  zware beschietingen in hun wijk hadden ze geen andere keus dan gauw de grens oversteken naar Turkije. “We hoorden overal granaten inslaan, we zagen mensen doodgaan,” vertelt Hala. “We kwamen naar Turkije, maar lieten ons hart achter in Syrië – bij onze familieleden en vrienden.”

Hala wil het liefst terug naar huis. Hoe dankbaar ze ook is voor de opvang in Turkije, ze is bezorgd om haar vrienden en familieleden die nog in Syrië zijn: “Degenen die niet door bommen omkomen, sterven van de kou en de honger. Ik vraag de wereld om ze niet te vergeten. Ze hebben hulp nodig.”

Miljoenen Syriërs zijn het slachtoffer van de burgeroorlog dat het land nu al twee jaar teistert. Ruim een miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht en vindt onderkomen in vluchtelingenkampen, in leegstaande gebouwen en bij mensen thuis.

De Syrische slachtoffers van het geweld zijn direct afhankelijk van hulp; medicijnen, voedsel, drinkwater, dekens, kleding en psychosociale steun. Hulp is mogelijk en keihard nodig. Geef vandaag nog op Giro555!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.