Samen in actie
voor Oekraïne

‘We zullen de gastvrijheid van Moldavië nooit vergeten’

Toen het huis van Ivan en Valentina Scribitiko in het Oekraïnse Mikolajiv in puin werd geschoten, konden ze niet anders dan vluchten. In buurland Moldavië vonden ze liefdevol onderdak. “We kunnen niet in woorden uitdrukken hoeveel deze mensen voor ons doen.”

“We kunnen niet in woorden uitdrukken hoeveel deze mensen voor ons doen.”
Ivan en Valentina Scribitiko

Vijftig jaar lang was Mikolajiv hun thuis, maar de oorlog veranderde alles. Drie angstige maanden brachten Ivan (77) en Valentina (73) door in de kelder van hun flat om te schuilen. Ivan: “Op een dag raakte een bom onze flat. Ons huis werd grotendeels verwoest. Dat maakte het voor ons onmogelijk om langer te blijven.” 

Zo welkom
Begin juni kwam het echtpaar per bus aan bij de Moldavische grens. “We wisten echt niet hoe het verder moest”, vervolgt Ivan. “Maar gelukkig ontmoetten we een vrijwilliger die ons vertelde dat wij bij dagcentrum Bethania in Tintareni onderdak konden krijgen. Wat kregen we een warm welkom en wat zijn we dankbaar voor de mensen die zo goed voor ons zorgen. We krijgen hier dagelijks eten, hebben een eigen kamer en zelfs de medicijnen voor mijn hartproblemen zijn geregeld.” 

Grote nood
Behania, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, een van de hulporganisaties achter Giro555, heeft twee dagcentra voor kwetsbare kinderen en ouderen in de dorpen Tintareni en Bulboaca. Deze centra worden gerund door directeur Igor Kohaniuk en zijn vrouw Rodica. Toen de oorlog begon en Igor en Rodica hoorden over de vele wanhopige Oekraïners die op de vlucht waren, stelden ze direct hun hart en huis voor hen open. Rodica blikt terug op die eerste weken: “Er stonden ineens veertig vluchtelingen bij ons voor de deur. Zij hadden ook al hun huisdieren meegenomen. In allerijl maakten we ruimtes klaar voor onze gasten.” 

Onzekere toekomst
De afgelopen weken waren Alexandr (61) en Nadejda (61) Scerbina bij Ivan en Valentina op bezoek. Zij konden niet vluchten uit Oekraïne, omdat ze allebei niet weg mochten van hun werkgevers. Ze waren twee weken te gast bij hun vrienden in Moldavië om bij te komen van alle heftige emoties. Alexandr: “We hebben angstige maanden achter de rug. Mikolajiv is één van de meest aangevallen steden in Oekraïne. Steeds als het luchtalarm afgaat, gaan we naar de schuilkelder. Er is zoveel onzekerheid.” Ook Ivan en Valentina hebben geen idee hoe hun toekomst eruit zal zien. Waar moet je heen als je huis er niet meer is? “We zijn dankbaar dat het hier bij Bethania zo goed vertoeven is, maar verder kijken, durven we niet.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.