Samen in actie
voor Beiroet

“We zullen nooit vergeten wat jullie voor ons hebben gedaan.”

Zeven jaar geleden ontvluchtte het gezin van Kamal de oorlog in Syrië. In 2014 kwam het gezin terecht in buurland Libanon. Ze woonden in Karantina in Beiroet, de wijk die aan drie kanten wordt omsloten door de haven waar 4 augustus de verwoestende explosie plaatsvond. Hun huis raakte volledig verwoest, maar inmiddels kan het gezin weer lachen.

Huis totaal verwoest
Om zijn gezin te onderhouden werkte Kamal in Beiroet als conciërge. “Godzijdank waren mijn vrouw en twee kinderen op het moment van de explosie niet thuis. We zijn ons huis kwijtgeraakt, het gebouw is totaal verwoest. Verschrikkelijk. We maakten een angstige tijd door, mijn vrouw Hoda was hoogzwanger en ik was bang dat ze zou bevallen in een onveilig en beschadigd huis.”

Trauma’s
De explosie heeft niet alleen gebouwen beschadigd. De beelden van de explosie spelen zich nog elke dag als af in de hoofden van Zein (6) en Asmaa (3). “Onze kinderen raakten enorm getraumatiseerd door de explosie, het veranderde hun leven.” vertelt Kamal. “Ze zijn nog steeds bang en ze tonen hun angst door soms te schreeuwen, te huilen of te slaan. Mijn zoontje kan zich moeilijk uiten en hij is weer gaan bedplassen.”

Hulp bij onderdak
In totaal werden 300.000 mensen in Beiroet dakloos. Dankzij de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet kan Stichting Vluchtelingen cash hulp geven aan kwetsbare gezinnen voor onderdak en helpen bij het repareren van beschadigde woningen. Ook Kamal en zijn vrouw Hoda ontvingen financiële steun en konden daardoor verhuizen naar Burj Hamoud, een stad ten noordoosten van Beiroet. Daar is Hoda bevallen van Sarah, een prachtig van een dochter. Hoda: “Hier voel ik me weer veilig en mijn kinderen hebben het normale leven weer opgepakt. Ze eten beter en zitten beter in hun vel. Ontzettend bedankt, we zullen nooit vergeten wat jullie voor ons hebben gedaan.”

Meteen na de explosie kwam Stichting Vluchteling samen met haar lokale Libanese partner Intersos en met geld van Giro555 in actie om noodhulp te bieden,  zoals het uitdelen van hygiëne pakketten, juridische ondersteuning, medische en psychosociale zorg, voedsel en onderdak, en financiële steun voor het herstellen van beschadigde huizen.

*de namen van het gezin zijn om privacy redenen gefingeerd.  

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.