Samen in actie
voor Beiroet

Wederopbouw en onderwijs in het opkrabbelende Beiroet

“Direct na de explosie in Beiroet hadden mensen vooral behoefte aan voedsel, water, medicijnen en bouwmaterialen”, vertelt Theresia, vrijwilliger bij een lokale partnerorganisatie van Cordaid, een van de hulporganisaties achter Giro555. “Maar mensen hebben ook geestelijke zorg nodig om hun trauma’s te verwerken. En ze willen graag hulp bij de wederopbouw van hun woning. Deze hulp bieden we aan in de tweede fase van onze hulpactie, als de ergste nood voorbij is.”

Dringende behoeftes
Inmiddels is die tweede fase aangebroken. Maar nu het stof is neergedaald, blijken er naast wederopbouw en reparatie ook andere dringende behoeftes te zijn ontstaan. “We richten ons nu ook op onderwijs”, zegt Inge Leuverink, noodhulpcoördinator bij Cordaid. “Veel kinderen in Beiroet zitten in een situatie waarbij het moeilijk is om nog onderwijs te volgen. Misschien is de school verwoest of de thuissituatie zo schrijnend geworden door de ramp dat ze worden gedwongen mee te helpen in het gezin of zelfs moeten gaan werken. Het is belangrijk dat we kinderen de middelen geven om toch hun school af te kunnen maken.”

Een laptop voor een betere toekomst
In Nederland zijn veel leerlingen inmiddels gewend om, als het nodig is, de lessen te volgen op afstand. Maar belangrijke benodigdheden daarvoor, zoals een goede laptop, zijn in Libanon niet voor iedere scholier beschikbaar. Zeker niet voor kinderen uit gezinnen die zwaar door de explosie zijn getroffen en misschien wel alles zijn kwijtgeraakt. “Dus behalve mensen helpen met geld voor de reparatie van hun woning of het leveren van psychische steun, onderzoeken we nu ook hoe we gezinnen zodanig financieel kunnen steunen dat het ten goede komt aan de schoolgaande kinderen”, zegt Leuverink. “Dat is best een uitdaging, maar we hebben dit wel vaker succesvol gedaan in andere gebieden.”

Hoofdbrekens
De ramp heeft hulporganisaties voor grote uitdagingen gesteld. De politieke instabiliteit in Libanon, de onrust en protesten in de straten, de schaal van de verwoesting en de coördinatie van de hulp ter plekke: het kost hulpverleners de nodige hoofdbrekens. In een project dat voor een groot deel bestaat uit financiële steun voor de slachtoffers, komt nog een andere grote uitdaging om de hoek kijken. Leuverink: “De economie in Libanon is zo slecht op het moment dat de lokale munt, de Libanese pond, zo instabiel is geworden dat je er niet op kunt vertrouwen. Als je mensen een bepaald bedrag geeft, is het een week later misschien nog maar de helft waard. Daarvoor moeten we nu goede, duurzame oplossingen bedenken.”

Dankbaar voor alle hulp
Vrijwilligster Theresia geeft aan dat de noden van de slachtoffers zo hoog zijn, dat ze die niet kunnen oplossen zonder betrokkenheid uit het buitenland: “We zijn erg dankbaar voor elke vorm van hulp die we van buiten Libanon krijgen. We hebben geen functionele overheid. De regering laat het afweten, ondanks alle behoefte aan hulp. We hebben veel steun nodig om de impact van deze schok het hoofd te kunnen bieden.”

[Foto: Caritas Libanon]

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.