Droogte Hoorn van Afrika

Welke hulp bieden we in Somalie?

Kaart droogte Hoorn van AfrikaBijna alle aangesloten hulporganisaties verrichten noodhulp in Somalië met de opbrengst van Giro 555. Hier volgt een overzicht:

Cordaid Mensen in Nood
Cordaid Mensen in Nood werkt samen met internationale Caritas partners. Via Caritas Somalië zijn 7.000 mensen bereikt met voedselhulp en is aan 4.000 moeders, kinderen en ouderen bijvoeding verstrekt. Een internationale partner van Cordaid verstrekt in Puntland voorzieningen voor water en sanitair. Lokale partners verstrekken water, voedsel en medicijnen in Centraal-Somalië. Cordaid biedt de Somalische bevolking in vluchtelingenkampen in Zuid-Ethiopië psychosociale hulp. De organisatie rekent erop deze hulp één jaar te kunnen bieden.

ICCO & Kerk in Actie
ICCO & Kerk in Actie ondersteunen met €300.000 een lokale partner in Somalië via de ACT Alliance en een zusterorganisatie. De lokale partner helpt 4.800 gezinnen in Lower-Shabelle en Banadir regio’s aan voedsel en artikelen zoals plastic dekens en kleden. Daarnaast worden 350 latrines gebouwd.

Oxfam Novib
In Zuid-Somalië worden meer dan 230.000 mensen voorzien van water-, sanitaire- en landbouw voorzieningen. Lokale organisaties voorzien mensen van water door het met trucks naar hen toe te brengen. In Mogadishu worden ondervoede en zieke kinderen geholpen. In gebieden waar mensen afhankelijk zijn van hun vee, worden geiten en koeien voorzien van water, grasland, vaccinaties en medische behandeling.

Rode Kruis
Het Nederlandse Kruis steunt het internationale programma van het Rode Kruis.Het Rode Kruis (ICRC en Somatische Rode Halve Maan) heeft toegang tot alle gebieden die onder controle zijn van al-Shabaab. Het Rode Kruis wil 30.000 gezinnen bereiken in de therapeutische voedingscentra, 50.000 gezinnen in voedingscentra in vluchtelingenkampen, en 50.000 gezinnen in gebieden zonder toegang tot voedselprogramma’s. Geboden en geplande hulp van het Rode Kruis:
• Het Rode Kruis ondersteunt 39 gezondheidscentra die gezamenlijk zorg bieden aan 204.000 patiënten.
• 347.000 mensen overleefden door verstrekte noodwater rantsoenen.
• 242.700 vluchtelingen ontvingen onderdak en kookgerei.
• 250.650 mensen werden voorzien van middelen om eigen voedsel te verbouwen of inkomen te kunnen genereren.
• 162.000 mensen in al-Shabaab-gecontroleerde gebieden hebben voedselrantsoenen ontvangen.
• 24 therapeutische voedingscentra zullen worden gerund in de al-Shabaab gecontroleerde gebieden (28 in het gehele land),
• 10 extra mobiele teams worden ingezet om therapeutisch voedsel te verstrekken om in totaal 24.000 kinderen en 24.000 zwangere en zogende vrouwen te helpen.
• In vluchtelingenkampen worden 12 voedingscentra geopend om in totaal 50.000 ondervoede kinderen en verzorgers van kinderen te bereiken. Er wordt gezorgd voor medicatie, gezondheids- en hygiëne interventies, en vaccinaties.
• 100.000 mensen profiteren van de installatie van watersystemen.
• De komende drie maanden wordt voedsel gedistribueerd aan 1,2 miljoen mensen.

Save the Children
Save the Children Nederland ondersteunt het internationale porgramma van Save the Children. Zij richten zich op 500.000 mensen, waaronder 312.000 kinderen. Het voedselprogramma vindt plaats in 5 districten in de Somalische regio Hiran. Het programma bestaat uit het verschaffen van een pap gemaakt van maïs en soja (Corn-Soy Blend) en plantaardige olie (verrijkt met vitamine A). Save the Children:
• voedt 9.000 kinderen in voedingscentra in Zuid- en Centraal-Somalië en Puntland;
• is een aanvullend voedselprogramma gestart in Galgaduud, Somalië, gericht op 2.500 gezinnen met ernstig ondervoede kinderen;
• heeft 24 miljoen liter water gebracht naar Zuid- en Centraal-Somalië, waardoor 700.000 mensen voorlopig genoeg te drinken hebben;
• levert basisgezondheidszorg aan 20.000 mensen in Somalië;
• heeft 30.000 mensen (arme gezinnen met ondervoede kinderen) contant geld gegeven zodat ze een aantal essentiële zaken kunnen aanschaffen.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling is actief in de Mudug regio, in Centraal-Somalië. Enkele tienduizenden vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, ontvangen als noodvoorziening schoon drinkwater. Waterputten worden opgeknapt, waterleidingen en sanitaire voorzieningen aangelegd. Nieuwe programma’s geven een impuls aan het leven en het inkomen van arme vluchtelingengezinnen. Er worden leningen verstrekt aan zo’n 5.600 kwetsbare vluchtelingen, waardoor ze voedsel kunnen kopen of hun vee kunnen onderhouden.
Een partnerorganisatie van Stichting Vluchteling, International Rescue Committee, heeft in en rond Mogadishu een medisch noodhulpproject gepland. Stichting Vluchteling heeft hier €250.000 voor toegezegd.

Tear
Tear werkt via de organisatie World Concern in het noord- en zuidwesten van Somalië. Er worden noodpakketen uitgedeeld en met trucks wordt drinkwater gedistribueerd aan 3.000 mensen

UNICEF
UNICEF Nederland draagt bij aan het internationale UNICEF programma in Somalië. Doel is om 1,8 miljoen mensen van water te voorzien. In 500 voedingscentra zullen 600.000 mensen hygiënevoorlichting en schoon water ontvangen, evenals gebruik kunnen maken sanitaire voorzieningen. Ook wil UNICEF in totaal 400.000 ondervoede kinderen bereiken (waarvan 200.000 ernstig ondervoed en 200.000 ondervoed).

Twee miljoen kinderen (leeftijd 6 maanden tot 15 jaar) worden gevaccineerd tegen mazelen. Een miljoen kinderen (leeftijd 6 tot 59 maanden) krijgen vitamine A toegediend. 900.000 kinderen krijgen een ontwormingskuur. 230.000 kinderen (leeftijd 0 tot 12 maanden) krijgen een vaccinatie totaalpakket. 230.000 zwangere vrouwen krijgen een tetanus vaccinatie.

Tenslotte wil UNICEF 50 nieuwe gezondheidscentra starten, en daarnaast regionale ziekenhuizen en enkele honderden gezondheidsposten bevoorraden om zo twee miljoen patiënten te bereiken.

World Vision
World Vision heeft een 180 dagen plan van aanpak opgesteld. Via lokale partners worden vluchtelingenkampen en gemeenschappen bereikt in de districten Dolo, Puntland en Somaliland. Zowel in Puntland als in Somaliland worden noodoperaties gestart. Naast distributie van water en voeding, heeft World Vision bijzondere aandacht voor vee en gewassen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.