Nederland
helpt
Nepal

Wereldwijd honderdvijftig miljoen euro voor Nepal

Acht landen hebben honderdvijftig miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Deze landen, waaronder Nederland met Giro555, vormen samen de Emergency Appeals Alliance (EAA) en ze hebben het geld opgehaald met acties die de bevolking heeft georganiseerd.

Wat de opbrengst betreft staat Nederland met ruim 21 miljoen euro op de vierde plaats na GB (77,5 miljoen), Duitsland (23 miljoen) en Zwitserland (22 miljoen), meldden de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 vrijdag. Gemeten naar het aantal inwoners is Nederland met het tot nu opgehaalde geld tweede, na de Zwitsers.

De honderdvijftig miljoen euro aan fondsen wordt verspreid over vijftig hulporganisaties die zijn aangesloten bij de EAA. Deze organisaties komen uit België, Canada, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, Zweden en Groot-Brittannië. Het hoge bedrag is bereikt door publieke omroepen zoals de BBC en de NPO. Zij hebben hun kijkers en luisteraars opgeroepen om te doneren en om acties op te zetten. De geprinte en sociale media hebben eveneens bijgedragen aan het toenemen van de donaties.

“Dit indrukwekkende resultaat toont de kracht van een gemeenschappelijke oproep: in elk land is er een vorm van vereniging van verschillende hulporganisaties  die samenwerken met de media. Deze gezamenlijke inspanning is een grote toegevoegde waarde voor de fondsenwerving,” aldus Catherine Baud-Lavigne, voorzitter van de EAA.

De taak om de Nepalezen te helpen is erg uitdagend, maar dankzij ervaringen uit het verleden kan de hulpverlening van de hulporganisaties  een snelle en tastbare impact hebben. Op grote schaal verspreiden de hulporganisaties noodhulppakketten, medische hulp, voedsel, water en andere benodigdheden. Ze geven speciale aandacht aan kwetsbare bevolkingsgroepen en kinderen.

Sommige landen van de EAA zullen een aanzienlijk deel van de middelen gebruiken voor wederopbouw en het herstel van activiteiten op de langere termijn. Wederopbouw van huizen, gebouwen en medische centra vallen hieronder, evenals levensonderhoudende herstelprogramma’s. Welke projecten de organisaties uitvoeren verschilt per land.

(Foto: Edo Tams)

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.