Stop de ebola-ramp

WHO: ebola is geen bedreiging meer

Ebola is geen bedreiging meer voor de internationale volksgezondheid en het virus is onder controle. Dat heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Dr. Margaret Chan, gisteren verklaard.

Hoewel het Rode Kruis op 16 maart nog een uitbraak in Guinee meldde, constateert de WHO dat er voldoende kennis en capaciteit is om besmettingsgevallen snel te detecteren en isoleren. In Guinee, maar ook in Liberia en Sierra Leone, weet men nu hoe een nieuwe epidemie kan worden voorkomen.

Beperkingen opheffen
Chan benadrukt dat in de 3 meest getroffen landen nu weliswaar de meeste expertise in ebola-response vertegenwoordigd is, maar dat dat voorlopig ook zo moet blijven. Waakzaamheid en blijvende investeringen in de gezondheidszorg zijn van groot belang. Verder doet ze een dringend beroep op de wereld: alle beperkingen die als gevolg van ebola in de afgelopen jaren zijn opgelegd aan de handel en het personenverkeer met de zwaar getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra-Leone moeten worden opgeheven.

Giro555 actie Stop Ebola
De opbrengst van de Nationale Actie “Stop Ebola” is inmiddels geheel besteed. Afgelopen week publiceerden de samenwerkende hulporganisaties het eindrapport van de hulp aan de ebola-slachtoffers met het geld van Giro555.  Ook nu blijven de hulporganisaties achter Giro555 om de getroffen samenlevingen in Guinee, Liberia en Sierra Leone te helpen bij de wederopbouw.

Beeld: Reuters

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.