Stop de ebola-ramp

WHO-rapport: meer dan 500 nieuwe ebola-gevallen in Sierra Leone

Het aantal ebola-gevallen blijft toenemen. Het lijkt er niet op dat de verspreiding van het virus binnenkort zal afnemen in West-Afrika. Dit blijkt uit het laatste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 19 november.

In totaal zijn er nu 15.145 ebola-patiënten geregistreerd. 5.420 mensen hiervan zijn overleden aan de ziekte. Met name in Sierra Leone zijn er iedere week veel nieuwe gevallen. Hier zijn in één week ruim 500 nieuwe patiënten geregistreerd. Vooral in de grote steden, zoals de hoofdstad Freetown, is de verspreiding van het virus groot. Alleen al in deze stad was er sprake van 168 nieuwe besmettingen binnen één week.

Figuur uit het rapport van WHO van 19 november: het aantal nieuwe besmettingen in Sierra Leone neemt toe. 

Naast de snelle verspreiding, is er nog een ander probleem bij de bestrijding van de ziekte: een groot gebrek aan opvang- en behandelingscentra. In deze centra kunnen patiënten geïsoleerd, geregistreerd en behandeld worden. In Guinee kan al zeventig procent van de patiënten geïsoleerd worden in opvangcentra. In Liberia en Sierra Leone is dat respectievelijk slechts 20 en 13 procent. Ook zijn er veel te weinig bedden beschikbaar: lang niet alle patiënten waarbij ebola is vastgesteld, kan terecht in een kliniek. Slechts een kwart van de bedden die nodig zijn, zijn nu beschikbaar.

Als een patiënt overlijdt aan ebola, is het van groot belang dat hij of zij op de juiste manier begraven wordt. De lichamen zijn namelijk uiterst besmettelijk. Om ervoor te zorgen dat de begrafenissen goed gebeuren, worden er speciale teams opgeleid. In Sierra Leone zijn al 97 speciaal getrainde begrafenisteams actief. In Guinee zijn dit er slechts 12.

Buurlanden van Liberia, Sierra Leone en Guinee worden geholpen in de voorbereidingen op een mogelijke ebola-uitbraak.

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.