Help slachtoffers Syrië

Wie niet op tijd kon vluchten, werd doodgeschoten

Ibrahim, (60) werd op 8 november 2012 midden in de nacht wakker door schoten van gewapende mannen die zijn dorp Ras Al Ain in noordoost Syrië binnenvielen. De mannen hadden het voorzien op 250 Christelijke families die in het dorp woonden. Ze gingen van huis tot huis om ze te zoeken. Wie niet op tijd kon vluchten, werd doodgeschoten.

Scholen en winkels werden vernield. Alles wat met het christendom te maken had, werd vernietigd. “Ik begrijp niet waarom ze dit hebben gedaan”, zegt Ibrahim. “We hebben nooit iemand kwaad gedaan. We leefden in vrede met elkaar en hebben nooit wapens in bezit gehad.”

Ibrahim en zijn gezin konden nog net op tijd wegkomen. Twee van zijn zoons zijn nu in Turkije, Ibrahim zelf is met zijn vrouw en nog een kind in Libanon. Ze verblijven al 5 maanden in een kerk. Het enige dat ze tot nu toe hebben ontvangen aan hulp is een noodhulp pakket van Caritas, een partnerorganisatie van SHO-deelnemer Cordaid Mensen in Nood.

Af en toe gaat Ibrahim naar een ambassade in Beirut om te kijken of hij asiel kan aanvragen in Europa, maar die kans is klein. De meeste tijd brengt hij noodgedwongen door bij de kerk. Hij is bang voor de toekomst: elk bericht uit Syrië laat bloed en verwoesting zien, het gaat maar door.

Beeld: De kerk waar Ibrahim samen met andere vluchtelingen verblijft | Fotograaf: S. Maier/Caritas Oostenrijk

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.