Samen in actie
voor Oekraïne

World Vision biedt hulp aan Oekraïense kinderen

In elk conflict zijn de zwaksten vaak de dupe. World Vision, een van de elf hulporganisaties achter Giro555, heeft daarom juist in deze situatie speciale aandacht voor kinderen. In de Roemeense hoofdstad Boekarest is het congrescentrum Romexpo in mum van tijd omgetoverd tot een reusachtige centrale opvangplek voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is er een komen en gaan van vooral moeders met jonge kinderen. Iedere dag passeren hier tussen de 500 tot 1.000 vluchtelingen. Iedereen die je spreekt, heeft een hartverscheurend verhaal te vertellen. Maar in de Romexpo is er een bed, eten, een extra set kleding en een beetje aandacht van hulpverleners.

Veel kinderen zien er vermoeid uit. Terwijl een jonge moeder bezig is om haar boodschappentas te vullen, schuiven haar kinderen aan in de speelplek van World Vision. Na een emotionele dag kunnen ze eindelijk hun fanatasie even de vrije loop laten. “De meeste ouders hebben een stressvolle tijd achter zich”, vertelt Liza van Word Vision. Juist daarom doet het de kinderen extra goed dat ze een uurtje of langer onder begeleiding van World Vision-medewerkers kunnen spelen. “Ouders zijn aan het overleven, daarom is het goed dat wij er even kunnen zijn voor de kinderen.’’

World Vision Nederland directeur Marco van de Graaf was onlangs in Romexpo in Boekarest en zegt: “Het is aangrijpend om te zien dat mensen niet weten wat ze moeten doen: moeten ze hier blijven, of verder trekken, en waar dan heen…? Dit gaat echt lang duren en ze blijven onze steun hard nodig hebben.” 

World Vision heeft bijna 100.000 Oekraïners bereikt

In de eerste 2,5 maanden van de crisis heeft World Vision bijna 100.000 Oekraïners bereikt. Primaire focus zijn ontheemde gezinnen en kwetsbare kinderen in Oekraïne en omliggende landen Roemenië en Moldavië, met een focus op voedselhulp en financiële ondersteuning, mentale gezondheidszorg en onderwijs. 

Met steun van Giro555 heeft World Vision in Romexpo in Boekarest, in samenwerking met de gemeente Boekarest en andere hulporganisaties, een plek kunnen inrichten waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor allerlei hulp. World Vision ondersteunt bij het uitdelen van voedsel en essentiële hygiene-items zoals bijvoorbeeld tandpasta en luiers. Tevens is er een kinderspeelplek ingericht en is er een unit (container) geplaatst met oplaadpunten voor telefoons en gratis internet. Binnenkort verhuist de opvangplek naar een nieuwe locatie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.