World Vision: “Duizenden mensen in de rij voor hulp”

Tijdens de distributie van hulpgoederen zondag maakte Tim Castello, directeur World Vision Australië, kennis met Maria Theresa en haar twee kinderen.  Hij deelt hun verhaal met ons.

Maria Theresa Itang wiegt haar 4 maanden oude baby Princess Ella heen en weer  in de hoop dat Ella stopt met huilen. Nu dat niet lijkt te lukken, probeert ze haar kleine baby te kalmeren door borstvoeding te geven. Samen met haar schoonmoeder zit Maria Theresa voor het buurthuis in een dorp in het noorden van het eiland Cebu. In de heuvels zijn kinderen aan het spelen, tussen allerlei bomen die omgewaaid zijn door de kracht van de tyfoon Haiyan.

Een week geleden had Maria Theresa niet kunnen bedenken dat hun wereld er zo anders zou uit komen te zien. Duizenden mensen vormen rijen en wachten op de hulp die wordt aangeboden. Hulporganisaties delen voedsel, water en hygiënekits uit. Soms lijkt er geen einde aan te komen. En het werk gaat door. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de distributie van de voedselpakketten eerlijk verloopt en kijken naar mogelijkheden om de moeilijk bereikbare gebieden in te komen. Boten worden ingezet als wegen onbegaanbaar zijn.

Maria Theresa is overweldigd door al het werk dat door hulporganisaties zoals World Vision wordt gedaan. Ze woont met haar man en twee dochters in Somosa. Haar huis is volledig ingestort door de tyfoon. Sinds de stom wonen we in een school, ver weg van ons eigen huis.”

Haar man werkte als bouwvakker, op twee uur rijden van hun huisje vandaan. Doordat hij op dit moment niet aan het werk kan, heeft het gezin geen inkomen en geen geld om eten en drinken te kopen. “We waren erg in paniek toen de storm over het dorp waaide”, vertelt Maria Theresa. “Toen de ergste storm over was, probeerden we te vluchten, de heuvels in. We hebben baby Ella bedekt onder plastic, om haar te beschermen tegen rondvliegend puin. Gelukkig zijn we veilig aangekomen bij de school.“Helaas is tegen ons gezegd dat we morgen ook weg moeten uit de school, omdat ze de school weer willen open zetten voor kinderen, zodat er weer les gegeven kan worden”. Maria Theresa hoopt dat haar man haar kan ophalen en ervoor kan zorgen dat hun huisje weer opgebouwd kan worden.

Maria Theresa heeft voor de komende twee weken voedsel gekegen tijdens de distributie van World Vision. “Dat helpt ons echt, twee weken lang hoeven wij ons niet druk te maken of we wel genoeg te eten hebben.” Zegt Maria Theresa. “Nu komt de allermoeilijkste periode er aan, als we terug proberen te keren naar ons huis. Mijn man moet op zoek naar werk en ik moet voor de kinderen zorgen. “Ik weet echt niet wat we hadden moeten doen zonder alle hulp”.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.