Nederland
helpt
Nepal

Zaden als hoop voor de toekomst

Sup Yonjan zit op een bankje in de schaduw, hij wacht rustig tot zijn naam geroepen wordt. Hij is bijna aan de beurt. Van CARE zal hij golfplaten voor zijn huis ontvangen. Naast golfplaten heeft hij eerder al tentzeilen, rijst, keukengerei, emmers, een klamboe, een kruik en zelfs een tandenborstel gekregen. De aardbevingen in april en mei van vorig jaar hebben vele mensen afhankelijk gemaakt van hulp van buitenaf om hun leven weer op te bouwen.

Sup Yonjan heeft veel meer verloren dan alleen een dak boven zijn hoofd. Net als vele anderen in de meest zwaar getroffen districten van Nepal is hij alles kwijtgeraakt, inclusief gewassen en zaden die zijn gezin van voedsel voorzien. In Nepal is landbouw een bron van levensonderhoud voor meer dan 80 procent van de bevolking.

Het is cruciaal om het levensonderhoud weer op gang te brengen zodat er weer eten op tafel komt. CARE deelt zaden uit in gemeenschappen zoals die van Sup. Niet alleen zal dit helpen de honger te stillen in de komende maanden, het zal ook zorgen voor inkomsten uit overschotten van de oogst.

Sup heeft van CARE drie kg rijstzaden ontvangen. Enthousiast vertelt hij wat hij ermee gaat doen. ‘Pas nadat de jonge plant ongeveer vijf inch lang is en wanneer het regenseizoen begint, kan deze in het rijstveld worden geplant’.

Deze drie kilo kan Sup 30 kg rijst opleveren. ‘Ik ben blij dat ik deze zaden gekregen heb; ik heb nu in ieder geval mijn eigen zaad voor dit jaar, en dit zaad zal mij bovendien genoeg nieuwe zaden opleveren voor de aanplant van volgend jaar.’ De zaden helpen Sup weer economisch onafhankelijk te worden en bieden hoop voor de toekomst.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.