Help slachtoffers Syrië

Ziek door vervuild drinkwater

In een provisorische tentenkamp in het noorden van Libanon wordt het geroezemoes overstemd door het gehuil van kinderen. Het gebrek aan schoon drinkwater en voedsel begint zijn tol te eisen bij de Syrische vluchtelingen die hier verblijven. De acht maanden oude Ismael is bijvoorbeeld al een tijdje gestopt met spelen.

Zijn ogen staren leeg in de verte. De moeder van Ismael vertelt dat hij al een tijd last heeft van diarree en overgeven. Dat is ook niet vreemd, want de omstandigheden zijn zwaar. Veel vluchtelingen uit Syrië hebben al een lange periode van strijd meegemaakt en hebben een onzekere toekomst voor zich. Voor de bijna 600.000 mensen Syrische vluchtelingen in Libanon is vooral het gebrek aan schoon drinkwater een groot probleem. Mensen doen hun behoefte in open riolen en drinken uit vervuilde bronnen. ‘’Diarree is een groot probleem hier’’, vertelt noodhulpspecialist Talal Tabikh. ‘’Mensen kunnen niets anders dan het vervuilde water drinken. Nu het zomer is komen de temperaturen regelmatig boven de dertig graden uit. Het risico op de uitbraak van ziekten is dus groot.’’

UNICEF voorziet Ismael en andere vluchtelingen zo veel mogelijk van latrines en drinkwater. Ismael is inmiddels opgenomen in een kliniek waar hij voor ondervoeding wordt behandeld. Maar er zijn nog veel meer kinderen die hulp nodig hebben. De stroom vluchtelingen gaat nog altijd door.

Beeld: UNICEF – juli 2013

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.