Hulpverlening in en rond Oekraïne in volle gang

Al sinds het begin van het conflict in Oekraïne bieden de hulporganisaties achter Giro555 hulp aan de getroffen bevolking, in Oekraïne zelf en en in de buurlanden. Hieronder lees je wat kort zij doen en vind je linkjes naar meer informatie. Wil je op de hoogte blijven van de hulpverlening? Geef je hier op voor de hulp-update en volg ons op social media.

Wat doen de hulporganisaties met de opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne?
[Laatste update: 27 juni 2022]

Hier zie je welke organisatie waar hulp verleend met Giro555-geld

CARE
In Oekraïne biedt CARE (mobiele) medische hulp en medicijnen aan mensen die door het conflict gewond zijn geraakt, onder meer in Donetsk en Charkov. In Roemenië en Moldavië biedt CARE psychologische hulp, bescherming tegen uitbuiting en mensenhandel, en in Roemenië ook voedselhulp. In Polen helpt CARE mensen via cash-for-workactiviteiten, zodat bijvoorbeeld Oekraïense leerkrachten in het – zwaarbelaste – Poolse onderwijs kunnen werken. Ook helpt CARE mensen met geldelijke bijdragen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Lees HIER meer over deze hulp.

Cordaid
In Oekraïne en Moldavië biedt Cordaid samen met twee partnerorganisaties door het hele land voedselhulp, onderdak, hygiëne-artikelen en psychosociale zorg aan mensen op de vlucht. Ook heeft Cordaid in Oekraïne generatoren en powerbanks op zonne-energie geleverd die de energievoorziening ondersteunen. In Polen ondersteunt Cordaid Oekraïense vluchtelingen met cash geld. Lees HIER meer over deze hulp.

Kerk in Actie
In Oekraïne biedt Kerk in Actie onderdak en voedsel. In Hongarije zorgt Kerk in Actie voor onderdak, voedsel en psychosociale hulp, in Polen ondersteunt Kerk in Actie Oekraïense vluchtelingen met financiële bijdragen en bescherming tegen mensenhandel en uitbuiting en ook in Moldavië helpt Kerk in Actie vluchtelingen met onderdak en voedsel. Lees HIER meer over deze hulp.

Nederlandse Rode Kruis
Mede met Giro555-geld biedt het Rode Kruis op grote schaal noodhulp in Oekraïne en omliggende landen, zoals voedselhulp, drinkwater, medische hulp, psychosociale hulp, tijdelijk onderdak en dekens. Ook ondersteunt het Rode Kruis mensen met een financiële bijdrage, waarmee mensen zelf in hun belangrijkste noden kunnen voorzien. Sinds maart heeft het Internationale Rode Kruis mensen vervoerd en geëvacueerd, onder andere uit plaatsen als Sumy en Mariupol. Daarnaast repareert het Rode Kruis op een aantal plekken ook de watervoorziening, wanneer deze is geraakt door het conflict. Lees HIER meer over deze hulp.

Oxfam
In Oekraïne heeft Oxfam onder meer voedsel (kant-en-klaar voedsel en voedselpakketten) en hygiënekits verstrekt. Ook heeft Oxfam samen met lokale laboratoria watertestkits geleverd voor het testen van de waterkwaliteit en desinfectiemaatregelen. In gebieden waar de markten functioneren, ontvangen getroffen mensen een geldelijke bijdragen om zelf in hun noden te kunnen voorzien.

Plan International 
In Oekraïne biedt Plan International bescherming en psychosociale hulp aan specifiek kinderen, meisjes en vrouwen en slachtoffers van misbruik of gendergerelateerd geweld en traint hulpverleners. Plan International vangt kinderen en kwetsbare families op in shelters en Child Friendly Spaces en biedt financiële hulp. In Polen biedt Plan International naast financiële hulp, psychosociale zorg, groepstherapie voor traumaverwerking en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg. Daarnaast geeft Plan International o.a. voorlichting over risico’s op uitbuiting, mensenhandel en gendergerelateerd geweld. Lees HIER meer over deze hulp.

Save the Children
In Oekraïne helpt Save the Children huishoudens met financiële hulp en noodhulppakketten, waaronder pakketten voor baby’s of mensen met een beperking. In Roemenië biedt Save the Children via speciale opvangcentra hulp aan kinderen en hun gezinnen, met speelruimtes, ruimtes waar moeders hun kinderen kunnen verzorgen, psychologische hulp, praktische informatie en financiële hulp. Ook in Polen helpt Save the Children financiële hulp en psychologische hulp. Lees HIER meer over deze hulp.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling zorgt voor levensreddende hulp in Oekraïne. Stichting Vluchteling deelt voedsel en water, maar ook matrassen, dekens, hygiëne pakketten, cash bijdragen en medicijnen uit. Ook verstrekt de organisatie medische apparatuur aan doktersposten en ziekenhuizen, biedt psychologische eerste hulp, gezondheidszorg en spoedeisende hulp in diverse opvangcentra, en renoveert schuilkelders, woningen en opvangcentra. Verder ontwikkelt Stichting Vluchteling voorlichtingsmaterialen over de herkenning en gevaren van explosieven en munitie. Ook brengt de organisatie in verschillende gebieden in Oekraïne met mijnen en explosieven bezaaide gebieden in kaart en worden mijnenteams opgeleid. Lees HIER meer over deze hulp.

Terre des Hommes
In Moldavië biedt Terre des Hommes psychosociale hulp aan kinderen en hun gezinnen, onder meer via mobiele hulpteams en online, en voorlichting over migratie en kindbescherming. In Polen ondersteunt Terre des Hommes lokale organisaties die psychosociale zorg bieden en zet het kindvriendelijke ruimtes op. Ook gaat Terre des Hommes in Oekraïne en vier buurlanden vrijwilligers van de kindertelefoon trainen om Oekraïense kinderen te kunnen helpen en waar nodig door te kunnen verwijzen. Lees HIER meer over deze hulp.

UNICEF
In Oekraïne ondersteunt UNICEF gezinnen met jonge kinderen of kinderen met een handicap met een geldelijke bijdrage met een waarde van ca. € 70 per maand/pp om in eerste levensbehoeften als water, medicijnen en (kinder)voeding te kunnen voorzien. Daarnaast helpt UNICEF in Oekraïne artsen en eerstelijnsgezondheidswerkers met vervoersmiddelen zodat zij kinderen kunnen bezoeken om medische zorg te bieden. Kinderziekenhuizen worden voorzien van ambulances om levensreddend vervoer van pasgeborenen en kinderen te kunnen verzorgen. Lees HIER meer over deze hulp.

World Vision
In Oekraïne biedt World Vision voedselhulp en andere essentiële benodigdheden. Ook krijgen Oekraïense vluchtelingen via een ‘cash-for-workprogramma’ tijdelijk werk om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, en ontvangen mensen financiële ondersteuning. In Roemenië helpt World Vision met voedsel, hygiëneproducten en kinderactiviteiten. Ook gaf World Vision financiële ondersteuning aan lokale Roemeense gezinnen die in hun eigen huis Oekraïense vluchtelingen opvangen. Lees HIER meer over deze hulp.

GASTDEELNEMERS

Aidsfonds
Aidsfonds heeft in Oekraïne medicijnen geleverd voor mensen met hiv, biedt het psychologische ondersteuning aan met name jongeren met hiv en aan lhbti-personen, onder meer via chatbots en online platfora. Lees HIER meer over deze hulp.

ARQ
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum ondersteunt in Oekraïne specialisten en niet-specialisten in het helpen voorkomen of verwerken van psychotrauma door het leven in oorlog. ARQ richt zich In Oekraïne op de meest kwetsbare doelgroepen, waaronder kinderen en gezinnen. Lees HIER meer over deze hulp.

Dokters van de Wereld
In Oekraïne heeft Dokters van de Wereld, met Giro555-geld en andere fondsen, medicijnen en voedsel geleverd aan ziekenhuizen en gezondheidscentra in Dnipro, in Donetsk en in Kiev Oblast. Dokters van de Wereld richt zich ook specifiek op centra voor interne ontheemden, onder andere uit Marioepol. Lees HIER meer over deze hulp.

Dorcas
Dorcas voorziet ontheemde en andere kwetsbare mensen in Transkarpatië en Zaporizja van cash geld, waarbij zij zelf kiezen hoe zij dit bedrag besteden. Ook heeft Dorcas een aantal maatschappelijk werkers en psychologen van lokale partnerorganisaties getraind. Zij verlenen nu traumahulp en mentale ondersteuning aan Oekraïners met oorlogstrauma’s. Lees HIER meer over deze hulp.

Habitat
Habitat biedt vluchtelingen noodopvang bij gastgezinnen of in hotels en zet programma’s op om mensen langdurig onderdak te bieden, bij gastgezinnen of door het bewoonbaar maken van leegstaande gebouwen. Zo biedt Habitat in Hongarije en Polen mensen onderdak via een database met particuliere woningen, en wonen in Roemenië nu 250 vluchtelingen in een leegstaand en gerenoveerd studentencomplex. Lees HIER meer over deze hulp.

Pax
In Oekraïne stelt PAX Peace Engineers in staat getroffen Oekraïners bij te staan. De Peace Engineers bieden een luisterend oor, helpen bij het oplossen van conflicten, het de-escaleren van gespannen situaties en bieden ‘eerste hulp’ bij stress en trauma. Zij helpen bijvoorbeeld om de rust te bewaren op drukke plekken, zoals opvang- of distributielocaties. Ook bieden zij op kleine schaal hulp als voedsel en medicijnen. Lees HIER meer over deze hulp.

Tearfund
Tearfund heeft in Oekraïne containers met voedsel en hulpgoederen uitgedeeld. De hulpgoederen zijn vanuit Slowakije en Roemenië naar opslagplaatsen in Oekraïne vervoerd, en vervolgens met kleine voertuigen naar kwetsbare gemeenschappen in Oekraïne gebracht. Iedere container bestond voor ruim 80% uit voedselproducten (waaronder rijst, olie, pasta, bloem) en voor bijna 20% uit andere hulpgoederen (dekens, matrassen en verzorgingsproducten als shampoo en toiletpapier). Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.