Noodhulp: waar en hoe

Oekraïners hebben onze steun hard nodig, zowel mensen die op de vlucht zijn, als degenen die achterblijven. Met jouw gift kunnen de hulporganisaties achter Giro555 en de lokale hulpverleners noodhulp verlenen, zowel in Oekraïne zelf, als in de buurlanden. Lees hieronder wat zij doen.

Hulpverleners werken de klok rond

Sinds de escalatie van het conflict op 24 februari werken lokale hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 de klok rond. Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië.

Welke noodhulp wordt nu verleend?

In zware en risicovolle omstandigheden delen hulpverleners voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit. Ook verlenen zij psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen ontheemde Oekraïners schuilen, op adem komen, zichzelf wassen, eten en drinken. Ook wordt gezorgd voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen.

De hulp Giro555
Voedsel wordt uitgedeeld aan mensen uit Oekraïne die de grens zijn overgestoken. Beeld: Caritas Polen

Hulp in Oekraïne: voedsel, dekens en plekken om te schuilen

Benieuwd waar we hulp verlenen en hoe? Hier vertellen je over onze hulp in detail.

Caritas, een partnerorganisatie van Cordaid, heeft in heel Oekraïne opvang- en hulpcentra zitten en werkt met honderden Oekraïense vrijwilligers. In Zakkarpattia, Zhytomir en andere plaatsen vangen zij honderden ontheemden op, voornamelijk moeders met kinderen. Die krijgen op een warme en veilige plek te eten en te drinken, en er is een grote voorraad hulpgoederen ingezameld, ook voor baby’s. Ook voor alleenstaande ouderen is extra aandacht en zijn medicijnen beschikbaar. In Lviv wordt hetzelfde gedaan en krijgen ontheemden ook voedselpakketten mee.

Onder en in de buurt van de kathedraal van Odessa, in Berdyansk en op tal van andere  hebben Caritas-hulpverleners schuilkelders ingericht, met grote voedselvoorraden, dekens en andere levensnoodzakelijke goederen. Mensen zoeken hier hun toevlucht tijdens en na luchtaanvallen. In Lutsk en op andere plekken zetten hulpverleners en vrijwilligers grote gaarkeukens op waar slachtoffers een warme maaltijd krijgen. Op 27 februari alleen al moesten ontheemden en hulpverleners vijf keer de schuilkelder in bij de kathedraal van Lutsk.

Een schuilkelder in Lutstk

In Volyn richt Caritas schuilkelders in die ook op de noden van (hoog)zwangere vrouwen en pasgeborenen zijn ingericht.

In het zwaar getroffen Charkov wordt huisvesting en opvang geregeld voor ontheemden, in het bijzonder voor alleenstaande moeders met kinderen. Bij zwaar aanhoudend geschut, brengen ook hulpverleners de dagen door in schuilkelders. In Kiev heeft Caritas schuilplekken met verschillende verdiepingen ondergronds. Eten en naar de wc gaan gebeurt in de minst diepe, bij groot gevaar blijven mensen in de onderste verdiepingen.

Psychosociale hulp

In veel centra biedt Caritas ook psychosociale hulp. Zoals hier in Boryslav, waar Maria Pidlubna  werkt met geëvacueerde weeskinderen. “Ze hadden er een hele tocht op zitten. Ze waren doodsbang, hadden het koud. Ze willen geen fysiek contact, zeggen niet hoe ze heten of hoe oud ze zijn. Hier kunnen we ze even een veilige plek geven. En door met ze te spelen, te tekenen en te schilderen, proberen we om in contact te komen. In het begin gebruiken veel kinderen alleen maar zwarte verf. Na een tijdje zie je steeds meer kleurtjes.”

Kerncentrales onder vuur
Mensen vluchten uit alle delen van het land. Nu ook kerncentrales worden aangevallen en soms zelfs deels in brand staan, krijgt de humanitaire ramp er een dimensie bij. Zo woonde Anna in de buurt van een kerncentrale. Toen die onder vuur kwam te liggen is ze met haar twee kinderen Daryna van vier en Danilo van twee gevlucht. Bij de Roemeense grens zijn ze opgevangen in een hulpcentrum van Save the Children.

Anna met haar kinderen

Medische hulp
Ook hulpverleners van Unicef werken de klok rond, bijvoorbeeld in de kelders van een medisch centrum in Saltivka, bij het zwaar belegerde Charkov. Hier is inderhaast een medisch noodcentrum voor moeder en kindzorg ingericht. Dokters, verpleegsters, zwangere vrouwen, jonge moeders en pasgeborenen leven en werken al dagen samen in de kelders van het medisch centrum.

Medisch noodcentrum voor moeder- en kindzorg. Foto: UNICEF

Hulp in de grensgebieden
Door het toenemend aantal vluchtelingen, meer dan een miljoen, wordt de druk op grenzen steeds groter. Bij veel grensovergangen wordt noodhulp verleend. Zoals hier in Palanca, aan de Moldavische grens, waar Caritas vluchtelingen opvangt:

Hulp aan de grens

Deze vrouw is gevlucht uit Odessa en wacht hier Palanca op familie om samen verder te kunnen vluchten:

Dan Stewart van Save the Children legt uit wat de situatie is aan de Roemeense grens en welke hulp er geboden wordt (Engelstalig):

Deb Barry van Save the Children doet verslag van de situatie aan de Poolse grens (Engelstalig:

De meeste Oekraïners vluchten richting Polen. Giro555-woordvoerder Tineke Ceelen doet verslag van de situatie aldaar:

Noodhulpposten langs vluchtroutes
Unicef heeft noodhulpposten langs vluchtroutes en bij grensovergangen. Op deze zogeheten Blue Dot-locaties kunnen kinderen en families terecht met zorgen over hun gezondheid, vragen over volgende stappen, en eten en drinken. Alle kinderen die hier langskomen worden geregistreerd. Ook kunnen kinderen hier hun verhaal kwijt en krijgen ze eventueel psychosociale zorg. Hier zie je een Blue Dot-locatie aan de Roemeense grens in Sighetu Marmatiei, Catherine Russel, UNICEF Executive Director is hier in gesprek met Maria en haar dochtertje die zijn gevlucht uit Kiev toen daar de bommen vielen. “Duizenden vrouwen en kinderen vluchten momenteel de grens over vanuit Oekraïne. Bij deze grenzen heeft UNICEF Blue Dot locaties opgezet”, legt Catherine Russel uit. “In de tenten worden mensen opgevangen en kijken we wat ze nodig hebben en waar we ze mee kunnen helpen. We checken hun gezondheid, hun situatie, vragen of ze een plek hebben om te slapen en tijdelijk te wonen, en of ze genoeg te eten hebben. We proberen ze zo goed mogelijk te helpen tijdens deze moeilijk tocht. Blue Dots zijn op die manier ook mooie plekken, de mensen die hier aankomen zijn erg blij dat ze het land uit zijn. Maar het is ook een droevige plek, want er is zoveel onzekerheid en iedereen is moe.”

Foto: UNICEF

Geef nu!
Jouw gift zorgt ervoor dat meer mensen uit Oekraïne geholpen kunnen worden. Help mee.

Geef nu button

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.