De ramp

Op maandag 6 februari heeft een verschrikkelijke ramp het leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië volledig veranderd. Meerdere krachtige aardbevingen en naschokken hebben een enorme schade aangericht. Met krachten van 7.8 en 7.7 op de schaal van Richter respectievelijk, waren deze twee aardbevingen de grootste die het gebied heeft gekend in de afgelopen 80 jaar. Meer dan 50.000 mensen, waaronder veel kinderen, zijn overleden en vele anderen raakten gewond. Zeker 2,7 miljoen mensen raakten dakloos.

Veel mensen zijn niet alleen vrienden of familieleden verloren, maar ook hun huis en spullen kwijtgeraakt. Ook zijn veel mensen hun bron van inkomsten kwijt; ze kunnen niet meer werken omdat hun klanten zijn vertrokken naar een veiliger gebied of omdat het gebouw waar ze werkten is ingestort.

De dag na de ramp is er door het bestuur van Giro555 besloten om een actie op te starten. De hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond in de getroffen gebieden. Direct na de ramp zetten zij reddingsoperaties op. Ook deelden de organisaties hulpgoederen uit, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. Tijdens de eerste 6 maanden lag de focus van de hulp op het bieden van tijdelijk onderdak, medische zorg en eten en drinken.  Daarnaast  was en blijft er aandacht voor psychosociale hulp en worden er veilige plekken voor kinderen gecreëerd waar zij kunnen leren en spelen.


Negen maanden na deze enorme ramp helpen hulporganisaties nog steeds, maar ze zijn ook begonnen met wederopbouw.   Zodra containers beschikbaar waren, werden families geholpen te verhuizen naar containerwoningen, die net even meer comfort en bescherming bieden maar ook deze zijn niet helemaal adequaat voor de winters of de lange termijn. Daarom bieden de hulporganisaties nu winterkits aan die bestaan uit dekens, kachels, maar ook extra financiële middelen om bijvoorbeeld brandstof te kunnen kopen. Mensen die zelf kunnen koken, krijgen dan voedselpakketten in plaats van maaltijden. Daarnaast wordt de financiële ondersteuning uitgebreid. Mensen krijgen hulp via contant geld en kunnen daarmee zelf de spullen kopen waar zij op dat moment het meest behoefte aan hebben.


Dankzij jullie steun kunnen we al veel voor de getroffen mensen in Turkije en Syrië betekenen, maar ook lange termijn zal hulp in het gebied nodig blijven. De hulp gaat naar zowel Turkije als naar Syrië. Tot en met 31 oktober 2023 is van de actie-opbrengst 35% aan hulp besteed. Daarover doen we in onze 9 maanden rapportage verslag. De hulp loopt nog volop door tot 1 maart 2025, dan is de volledige actie-opbrengst besteed.

Het rampgebied

Wereldkaart

Help slachtoffers aardbeving

2023 / Opbrengst € 128.157.109 Meer informatie

Volgens officiële cijfers gerapporteerd door de Verenigde Naties

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie