De ramp

Op maandag 6 februari heeft een verschrikkelijke ramp het leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië volledig veranderd. Meerdere krachtige aardbevingen en naschokken hebben een enorme schade aangericht. Meer dan 50.000 mensen zijn overleden en vele anderen raakten gewond. Zeker 2,7 miljoen mensen raakten dakloos.

Veel mensen zijn niet alleen vrienden of familieleden verloren, maar ook hun huis en spullen kwijtgeraakt. Ook zijn veel mensen hun bron van inkomsten kwijt; ze kunnen niet meer werken omdat hun klanten zijn vertrokken naar een veiliger gebied of omdat het gebouw waar ze werkten is ingestort.

De hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond in de getroffen gebieden. Direct na de ramp zetten zij reddingsoperaties op. Ook deelden de organisaties hulpgoederen uit, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. Momenteel ligt de focus van de hulp op het bieden van tijdelijk onderdak, medische zorg en eten en drinken.  Daarnaast is er aandacht voor psychosociale hulp en worden er veilige plekken voor kinderen gecreëerd waar zij kunnen leren en spelen.

De komende tijd zal de hulpverlening er anders uit gaan zien. Veel mensen die nu tijdelijk worden opgevangen in een tent, zullen binnenkort verhuizen naar een containerwoning. Mensen die zelf kunnen koken, krijgen dan voedselpakketten in plaats van maaltijden. Daarnaast wordt de financiële ondersteuning uitgebreid. Mensen krijgen hulp via contant geld en kunnen daarmee zelf de spullen kopen waar zij op dat moment het meest behoefte aan hebben.

Dankzij jullie steun kunnen we al veel voor de getroffen mensen in Turkije en Syrië betekenen, maar ook lange termijn zal hulp in het gebied nodig blijven.

Geef nu

Turkse Rode Halve Maan 6-Feb-23

Geef nu

Het rampgebied

Wereldkaart

Help slachtoffers aardbeving

2023 / Opbrengst € 127.489.187 Meer informatie

Volgens officiële cijfers gerapporteerd door de Verenigde Naties

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie