
Veelgestelde vragen
Nu het conflict zich over een grotere regio heeft verspreid, neemt het aantal mensen in nood alleen maar verder toe. Vandaar dat we in oktober 2024 een actie starten, waarbij we de mensen in het hele getroffen gebied helpen: in Libanon, Gaza, Syrië, Israël en op de Westelijke Jordaanoever.
De hulporganisaties achter Giro555 boden toen al ruim een jaar hulp in Gaza en Israël. Door de dichte grensovergangen en onveilige werkomstandigheden voor hulpverleners was op grote schaal hulp verlenen in Gaza moeilijk. Toch slaagden de organisaties achter Giro555 er in om mensen te bereiken met de nodige hulp, onder andere door ervoor te zorgen dat magazijnen met hulpgoederen op strategische plekken zijn geplaatst en er nieuwe distributieroutes worden benut. Toen het geweld naar omliggende landen is uitgebreid, werd ook daar veel hulp nodig.
Vandaar dat we een actie startten, waarbij we de mensen in het hele getroffen gebied helpen: in Libanon, Gaza, Syrië, Israël en op de Westelijke Jordaanoever. De situatie in de regio verandert snel, de samenwerkende hulporganisaties volgen die veranderingen op de voet en verlenen hulp waar nodig en mogelijk.
De afgelopen drie maanden hebben de hulporganisaties achter Giro555 honderdduizenden mensen in onder andere Gaza en Libanon geholpen. Artsen verlenen medische zorg in noodklinieken, vrijwilligers delen voedsel uit en hulpverleners bieden pyschosociale steun aan kinderen: dat doen we dankzij de gulle donaties van Nederlanders voor Giro555.
Ook geven we mensen financiële steun, zodat zij zelf kunnen bepalen wat ze nodig hebben. In Syrië bieden we mensen medische hulp en zorgen we voor onderdak en eten voor mensen die vanuit Libanon naar het land zijn gevlucht.
Het opgehaalde geld gaat naar de mensen die het hardst hulp nodig hebben. Op dit moment zien we dat de grootste nood in Gaza is, dus daar zal het grootste deel van het geld naartoe gaan. Ook zal er geld gaan naar Libanon, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië gaan om mensen te helpen met voedsel, water, onderdak en medische en psychosociale zorg.
Met het geld verlenen hulpverleners in alle gebieden dag en nacht medische hulp, ze delen voedsel en water uit en bouwen vluchtelingenkampen voor mensen die noodgedwongen hun huis moesten verlaten. Dat doen ze onder grote druk en met gevaar voor eigen leven. Hoe het geld precies wordt verdeeld, hangt natuurlijk ook af van hoeveel geld er wordt opgehaald en hoe de situatie zich verder ontwikkelt.
Wij verlenen hulp aan alle slachtoffers van het conflict die hulp nodig hebben en specifiek aan de meest kwetsbare groepen. Het meeste geld gaat daarheen waar de nood het hoogst is. Dat is in Gaza.
Als het gaat om hulp aan Israël, dan vangt de overheid veel op. Hulporganisaties helpen hen die buiten de boot vallen. Zo helpt Kerk in Actie onder andere de Bedoeïenen en arbeidsmigranten, twee groepen die niet als volwaardige burger worden erkend. Daardoor hebben zij nauwelijks tot geen toegang tot overheidsvoorzieningen en daarmee ook niet tot humanitaire hulp vanuit de staat. Met de opbrengst van de Giro555-actie voor slachtoffers in het Midden-Oosten biedt Kerk in Actie in Israël noodhulp aan deze kwetsbare bevolkingsgroepen.
De samenwerkende hulporganisaties zijn actief in alle getroffen gebieden in het Midden-Oosten: Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. In dit artikel kun je hier meer over lezen.
In Gaza helpen hulpverleners dag en nacht de twee miljoen Palestijnen die dringend humanitaire hulp nodig hebben. Ze helpen bij de opbouw van tijdelijke vluchtelingenkampen, en delen hier voedsel en water uit. Ook bieden ze op grote schaal medische hulp. Ze bouwden een veldziekenhuis waar sindsdien meerdere baby’s zijn geboren. Ze herstellen waterleidingssystemen en ondersteunen bij de poliovaccinaties voor kinderen.
In Libanon zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Hulpverleners bouwen scholen en moskeeën om tot opvanglocaties voor families. Ze delen warme maaltijden, dekens en hygiënekits uit, met daarin tandenborstels en zeep. Ook verlenen hulpverleners medische en eerste hulp aan gewonde mensen.
Op de Westelijke Jordaanoever rijden ambulances om mensen medische hulp te bieden. Ook zijn er speciale kindvriendelijke ruimtes, waar we kinderen psychosociale hulp bieden en waar zij kunnen spelen.
In Israël helpen we hen die buiten de boot vallen. Zo helpt Kerk in Actie onder andere de Bedoeïenen en arbeidsmigranten, twee groepen die niet als volwaardige burger worden erkend. Daardoor hebben zij nauwelijks tot geen toegang tot overheidsvoorzieningen en daarmee ook niet tot humanitaire hulp vanuit de staat. Met de opbrengst van de Giro555-actie voor slachtoffers in het Midden-Oosten biedt Kerk in Actie in Israël noodhulp aan deze kwetsbare bevolkingsgroepen.
Honderdduizenden mensen steken de grens over naar Syrië, terwijl daar al jarenlang één van de grootste humanitaire crises ter wereld woedt. Hulpverleners bieden medische, psychosociale en eerste hulp aan de grens. Ook delen ze daar water, voedsel en dekens uit. Er zijn toiletten geïnstalleerd en hulporganisaties helpen mee met de bouw van vluchtelingenopvangcentra in Homs en Damascus.
Al een jaar lang verlenen hulporganisaties in het Midden-Oosten hulp onder extreem lastige omstandigheden. Nog steeds is het lang niet overal veilig, nog iedere dag wordt er in het Midden-Oosten gebombardeerd. Toch doen hulporganisaties al een jaar lang wat ze kunnen. Met gevaar voor eigen leven, onder grote druk. Maar met maar één doel: mensen helpen. En in tijden van geweld en angst, bieden ze mensen een beetje hoop. We helpen met medische zorg, onderdak, water en voedsel. Maar ook met psychosociale hulp. Als Giro555 slaan we de handen ineen voor iedereen die ons nodig heeft, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt.
Het geld gaat direct naar de hulporganisaties die hulpverlenen in het Midden-Oosten. Dat kan een lokale partnerorganisatie of zusterorganisatie zijn van de organisaties achter Giro555 die direct hulp verleent in één van de gebieden. Alle partnerorganisaties hebben ervaring met noodhulp, voldoen aan internationale standaarden en hebben de juiste screenings en procedures doorlopen. Er zit dus geen overheid of instantie tussen, maar het geld komt direct terecht bij de organisaties die hulp verlenen aan de getroffenen.
Toen het conflict zich over een grotere regio verspreidde, nam het aantal mensen in nood alleen maar verder toe. Vandaar dat we een actie startten, waarbij we de mensen in het hele getroffen gebied helpen: in Libanon, Gaza, Syrië, Israël en op de Westelijke Jordaanoever.
De hulporganisaties achter Giro555 boden toen al ruim een jaar hulp in Gaza en Israël. Door de dichte grensovergangen en onveilige werkomstandigheden voor hulpverleners was op grote schaal hulp verlenen in Gaza moeilijk. Toch slaagden de organisaties achter Giro555 er in om mensen te bereiken met de nodige hulp, onder andere door ervoor te zorgen dat magazijnen met hulpgoederen op strategische plekken zijn geplaatst en er nieuwe distributieroutes worden benut. Toen het geweld naar omliggende landen uitbreidde, werd ook daar veel hulp nodig.
Vandaar dat we een actie startten, waarbij we de mensen in het hele getroffen gebied helpen: in Libanon, Gaza, Syrië, Israël en op de Westelijke Jordaanoever. De situatie in de regio verandert snel, de samenwerkende hulporganisaties volgen die veranderingen op de voet en verlenen hulp waar nodig en mogelijk.
Als UNRWA er geen hulp meer kan verlenen, heeft dat extreem dramatische gevolgen voor mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De organisatie heeft een belangrijke en essentiële rol, bijvoorbeeld als het gaat om infrastructuur, personeel en logistieke capaciteit en verleent op grote schaal hulp. Andere organisaties kunnen die schaal van hulpverlening niet opvangen of overnemen. De hulporganisaties achter Giro555 maken zich hier ontzettend zorgen over. Tegelijkertijd blijven zij actief hulpverlenen aan mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Juist nu.
Ja, de hulpverlening gaat door, ook de hulpverlening van UNRWA. Mocht de hulpverlening van UNRWA echt wegvallen, dan zal de humanitaire situatie voor mensen in Gaza verder verslechteren. Terwijl zij zo ontzettend hard hulp nodig hebben. Tegelijkertijd zijn en blijven de hulporganisaties achter Giro555 hulpverlenen in Gaza. Met het geld dat Nederlanders genereus doneerden aan Giro555 kunnen wij voedsel, water en medicijnen blijven uitdelen aan mensen in Gaza.