10 humanitaire organisaties tekenen noodhulpverklaring

13 februari 2015

Gisteren organiseerden tien Nederlandse humanitaire organisaties de Nederlandse Humanitaire Top in Den Haag. De vraag die centraal stond: hoe kun je de hulp bij crises en natuurrampen verbeteren? Ter afsluiting van de top tekenden de tien hulporganisaties een verklaring. Hierin doen ze negen aanbevelingen voor effectieve noodhulp

Door een betere samenwerking met onder andere bedrijven, overheden en universiteiten, kunnen hulporganisaties in de toekomst innovatiever noodhulp bieden. Dat is één van de punten uit de gezamenlijke verklaring waarmee de noodhulporganisaties naar buiten kwamen tijdens de Nederlandse Humanitaire Top in Den Haag.

Door het grote aantal humanitaire crises en de complexiteit ervan, staat het huidige humanitaire systeem onder grote druk. Nog nooit zijn er op hetzelfde moment zoveel rampen met een hoge impact geweest.

De helft van alle vluchtelingen woont in steden en niet meer in kampen, waardoor het lastiger is voor noodhulporganisaties om hen te bereiken. Een groot deel van deze vluchtelingen is onder de 18 jaar. Om te voorkomen dat een verloren generatie ontstaat, geven de organisaties extra aandacht aan deze groep.

Daarnaast verschuift de focus van noodhulporganisaties steeds meer naar het versterken van de capaciteit van lokale hulporganisaties. Ook staat in de verklaring dat efficiënte aanpak van langdurige crises vraagt om een betere afstemming tussen noodhulp en wederopbouw.

 

Foto: Visuele Notulen

Tijdens de Nederlandse Humanitaire Top hebben de organisaties hun aanbevelingen overhandigd aan Robert Smith van de World Humanitarian Summit. Smith neemt deze aanbevelingen mee als Nederlandse inbreng voor de wereldtop in 2016 in Istanbul.

De tien hulporganisaties die de verklaring getekend hebben:
CARE Nederland, Cordaid, HealthNetTPO, ICCO en Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Save the Children, WarChild en ZOA.

Humanity House, Universiteit Groningen en OneWorld werkten mee aan de organisatie van de Nederlandse Humanitaire Top.

Naast de noodhulporganisaties waren onder andere minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en verschillende noodhulpexperts en VN-vertegenwoordigers aanwezig.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie