Langzaam komt de glimlach terug op het gezicht van Selsi (10)

Selsi (10) verloor haar beste vriendin tijdens de aardbeving in Sulawesi. In een mobiele recreatieruimte van Plan International, een van de hulporganisaties achter Giro555, kan ze weer even kind zijn. Langzaam komt haar glimlach terug. Kindbescherming is één van de onderdelen van de hulp van Plan International naast onderdak, onderwijs en water, sanitatie & hygiene (WASH). Meer dan 2,4 miljoen mensen, onder wie een half miljoen kinderen, werden getroffen door de beving en de daaropvolgende tsunami.

Rennen voor je leven
Selsi was in de gebedsruimte vlakbij haar huis toen de aarde begon te schudden. “Plotseling greep mijn oom mijn hand, hij riep dat het zeewater kwam en sleurde me mee. Alles ging zo snel.” Haar beste vriendin Wulan had minder geluk. “Het lukte me niet om haar hand te grijpen, zij bleef achter. Terwijl ik voor mijn leven rende, zag ik hoe het dak instortte. Ik was net op tijd buiten, Wulan redde het niet.”

Nieuwe vrienden

Nu woont Selsi in een kamp niet ver van de plek waar haar huis stond, voordat het werd weggevaagd door de tsunami. Plan zette, o.a. met geld van Giro555, in de regio negen mobiele recreatieruimtes (Child Friendly Spaces) op voor kinderen als Selsi. Hier kunnen ze hun verdriet even vergeten en weer gewoon kind zijn. Selsi maakte er al een paar nieuwe vrienden met wie ze overdag plezier heeft. Tijdens het spel komt haar glimlach langzaam terug. Voor ouders zijn de opvangruimtes een uitkomst, ze kunnen hun kinderen veilig achterlaten onder het dak van stevig zeildoek dat beschermt tegen de felle zon. Ouders kunnen op die manier ook de draad weer oppakken.

Scholen weggevaagd
Bij de aardbeving werden 1.500 scholen zwaar beschadigd, 184.000 kinderen kunnen niet meer naar school. Selsi heeft ook geen idee waar haar vroegere klasgenoten zijn. “We zijn uit elkaar gerukt.” Ze wil niets liever dan terug naar school met haar vroegere klasgenoten, tot die tijd is de recreatieruimte een veilige haven voor haar.

Speelse lessen
In de kindvriendelijke ruimtes krijgen de kinderen ook les. Ze leren bijvoorbeeld over het belang van goede hygiëne, zoals handen wassen voor het eten. Met hulp van een speciaal bordspel leren ze op speelse wijze de voortekenen van een natuurramp herkennen. Via speciale liedjes leren ze wat je moet doen als je in een natuurramp terecht komt, bijvoorbeeld dat je bij een aardbeving je hoofd moet beschermen en niet moet gaan rennen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie