Stichting Vluchteling geeft in Jemen voorlichting over vaccineren

Op 10 april 2020 werd het eerste geval van corona (Covid-19) in Jemen bekend gemaakt. De impact van corona op Jemen is groot: klinieken en scholen werden gesloten, en mensen kunnen nauwelijks meer voorzien in hun levensbehoeften. Ook is er een grove onderschatting van het aantal besmettingen door een gebrek aan testfaciliteiten, moeilijk bereikbare behandelcentra en de angst van mensen om gestigmatiseerd te worden. Stichting Vluchteling, een van de elf hulporganisaties achter Giro555 werkt samen met haar internationale partnerorganisatie INTERSOS om hulp te bieden aan de meest kwetsbaren. 

INTERSOS reageerde onmiddellijk op de verspreiding van corona, breidde haar steun aan het nationale gezondheidssysteem uit en verhoogde het bewustzijn over corona in lokale gemeenschappen via haar netwerk van getrainde vrijwilligers (community health volunteers, CHVs). “Wanneer we mensen ontmoeten tijdens onze voorlichtingsactiviteiten of in de klinieken, leggen we hen en hun families uit wat corona is, het gevaar ervan en hoe ze zichzelf kunnen beschermen”, vertellen Arifa en Munia, CHV’s in de provincie Lahj. “Toen geruchten en verkeerde informatie zich samen met het virus verspreidden, werden wij betrouwbare informatiebronnen voor onze gemeenschap.” Dit laatste is nog urgenter geworden met de lancering van de coronavaccinatiecampagne in het zuiden van Jemen op 20 april 2021. Bezorgdheid over bijwerkingen, ontkenning van het bestaan van corona en geruchten over vaccinaties zijn er helaas overal in het land.

Voorlichtingsbijeenkomst

Met de bijdrage uit de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ zal Stichting Vluchteling samen met INTERSOS haar netwerk van CHV’s in de provincie Lahj versterken om op die manier informatie over de vaccinaties te verspreiden. Hierdoor zullen geruchten/misvattingen worden aangepakt zal de bereidheid tot vaccineren toenemen. Tegelijkertijd zal INTERSOS het zetten van vaccins in twee vaccinatiecentra in Lahj ondersteunen door vaccinatoren in te zetten en medische benodigdheden en beschermingsmiddelen te verstrekken. Ook ontvangen vaccinatoren training en middelen om personen in moeilijk begaanbare en afgelegen gebieden met vaccinaties te bereiken. In totaal zullen 12.000 mensen informatie ontvangen over vaccinaties en streeft INTERSOS er naar minstens 6.800 mensen te vaccineren.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie