Actieweek: Gebeden en collectes in kerken ebola-slachtoffers

In opmaat naar vrijdag 28 november, de slotdag van de Nationale actieweek in Beeld en Geluid in Hilversum, neemt het aantal acties in het land voor Giro555 toe. Vandaag werd in talloze kerken in Nederland gebeden voor de slachtoffers van de ebola-ramp in West Afrika en werd een extra collecte gehouden in het kader van de nationale Actieweek van Giro555. De bisschoppenconferentie van de Rooms katholieke kerk had al haar parochies hiertoe opgeroepen.

De Nationale actieweek van Giro555 tegen ebola ging zaterdag 22 november van start met twee acties in het land. In Bilthoven verkochten de meiden van hockeyclub SCHC zelfgemaakte baksels en in het Excelsior stadion werd onder leiding van de bondscoach van Sierra Leone Atto Mensah gevoetbald door jongens uit Sierra Leone in een mix met oa BN-ers Quintis Rusti, oud-prof Levchencko, Michael Wilkes, musical ster Jeremy Sno en Hugo Borst.Rob Geus van Smaakpolitie, scheidsrechter, hield zich aan de opdracht van de bondscoach om de stand van dat moment van 5-2 in een gelijkspel te laten eindigen. Einduitslag 5-5, want in de strijd tegen ebola mogen er niet langer verliezers zijn. Voorafgaande deelde Geus ook flesjes handgel aan de spelers uit met de boodschap dat ‘alle gezondheidszorg begint bij een goede hygiëne’.

In Tilburg werd zondagmiddag een informatieve bijeenkomst in de grote zaal van theater de Nieuwe Vorst gehouden. Dhr. Abubakarr Bangura sprak namens de Sierra Leonese gemeenschap in Nederland. Microbioloog Jan Marcelis van het Elisabeth Ziekenhuis vertelde over het verloop van de epidemie en duurzaam ondernemer Maurits Groen van WakaWaka sprak over zijn bijdrage.

Verdere acties deze week zijn bijvoorbeeld:

-De Vlielander Zelfkazer (Friesland), maakt een aantal keer per jaar camembert voor eigen gebruik maar maakt nu een uitzondering. Via de facebook pagina Vlielanderzelfkazer is de camembert voor de hoogste bieder.

-Vakcollega Horeca in Friesland steunt Giro555 met bakken en verkoop van pannenkoeken voor Giro555 in het restaurant ‘Het LekkerNij’

-In het Haagse Humanity House, een Crisis Watch: met oa Fotograaf Chris de Bode met foto’s van zijn recente bezoek aan Libera.

-Cabaretier Bert Visscher veilt via Twitter de ijsmachine uit zijn voorstelling.

-Acties op diverse scholen oa KBS de Springplank. Deze toppers uit groep 8 gaan alle klassen langs en vertellen over hun actie: ´Stop de ebola-ramp. Alle leerlingen en ouders van de school kunnen hun steentje bijdragen door lege statiegeldflessen in te leveren op school. Van de opbrengst gaat groep 8 koken en bakken en de hapjes verkopen.

-Basisschool De Spelevaert, Zoetermeer , zamelt deze week eveneens lege flessen in;

– Via het Kruidvat loopt een spaaractie via de spaarpunten tegen ebola;

-Mediq: geeft 2500 schorten en 20.000 handschoenen;

-Galerie Sluispolderkade 4 Maassluis: zaterdag 29 november: Schilderijen van Adrian Stahlecker zijn vanaf zaterdag 29 november 2014 te zien in Galerie Sluispolderkade 4 Maassluis. De zangeres Gemma van Eck zal de expositie openen. De expositie duurt tot en met 14 januari 2015. Van de omzet van deze verkoopexpositie gaat een deel naar Giro555.

-Eveline Karman (schrijver van Verstrikt)en Tommy Wieringa (schrijver van Joe Speedboot) Benefietavond voor Giro 555 op 29 november in het Cultureel Centrum Onderling Genoegen (CCOG).

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie