Afghanistan getroffen door meerdere aardbevingen

9 oktober 2023
Hulpverlening Rode Halve Maan in Afghanistan

Meerdere aardbevingen met een maximale kracht van 6,3 zorgden zaterdag voor een grote verwoesting in het noordwesten van Afghanistan.

De bevingen, die in totaal vijf uur duurden, hebben volgens de autoriteiten dertien plaatsen grotendeels verwoest. Huizen zijn ingestort en duizenden mensen werden getroffen door de ramp. Het epicentrum van de bevingen vond plaats in het noordwesten van het land, zo’n 40 kilometer van de stad Herat. Deze stad telt ongeveer vijfhonderdduizend inwoners. De ravage in de stad is groot. Ook de steden Kashkak, Siah Ab en Sin Jo zijn compleet verwoest.  

De organisaties achter Giro555 volgen de ontwikkelingen in het rampgebied op de voet. We betreuren de vele mensen die zijn omgekomen of dierbaren zijn verloren. Onze gedachten gaan uit naar alle mensen die direct en indirect door de ramp getroffen zijn.  

Hulpverlening in Afghanistan
De bevolking van Afghanistan lijdt al jaren onder een aanhoudend conflict en grote armoede. Deze aardbevingen maken de situatie nog schrijnender en de noden zijn hoog. Mensen hebben tijdelijk onderdak, voedsel en water nodig. Op dit moment bieden de onderstaande hulporganisaties achter Giro555 noodhulp in Afghanistan. De mogelijkheid om hulp te bieden danken ze aan het feit dat ze daar al ter plekke waren en vaak al samenwerken met lokale hulporganisaties. Sinds de machtsovername door de Taliban in 2021, is hulpverlening in het land uiterst complex. Hulporganisaties krijgen moeilijk toegang tot bepaalde gebieden en kunnen moeilijk opschalen. 

Om succesvol een landelijke actie te kunnen voeren en de actie-opbrengst verantwoord te kunnen besteden, is het essentieel om op grote schaal efficiënt hulp te kunnen verlenen. Zo lang dat niet mogelijk is, is Giro555 terughoudend om in actie te komen. Daarnaast zijn er nog andere criteria die we zorgvuldig afwegen voordat we een landelijke actie kunnen optuigen zoals onder andere de geefbereidheid van het Nederlandse publiek en de media aandacht die de ramp krijgt.

Dat er geen landelijke actie is, betekent niet dat er niets gebeurd. Individueel komen diverse hulporganisaties achter Giro555 wel in actie en bieden ze hulp aan de slachtoffers. Indien u wilt doneren voor Afghanistan, verwijzen wij u door naar de websites van deze hulporganisaties achter Giro555 die actief zijn in Afghanistan:
CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Rode Kruis, Save the Children, Stichting Vluchteling en UNICEF.

We volgen de situatie in Afghanistan op de voet en blijven in nauw overleg met onze partners aldaar.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie