‘Al die tijd woonden er Russische soldaten in ons huis’

Kateryna Shchava (18) verblijft, samen met honderden andere ontheemden, in een hotel in de bossen, net buiten de West-Oekraïense stad Lviv, nu opvanglocatie. Hier vinden gevluchte gezinnen uit het oosten onderdak, voedsel, water en psychische steun. Haar ouders vluchtten mee, maar keerden weer terug naar Kiev, waar ze Russen in hun huis en mijnen in hun buurt aantroffen.

Kateryna: “Ik woonde met mijn ouders in de buurt van Kiev. Op 24 februari begonnen de schietpartijen. Ik was degene die mijn familie vertelde dat we moesten vertrekken. Ik wist dat we in gevaar waren. We stapten in de auto. We hadden geen kleren mee, alleen onze documenten. Eerst reden we langs vrienden, die aan de andere kant van Kiev woonden. Al snel kwamen we erachter dat het daar te gevaarlijk was. Andere vrienden van mijn ouders vertelden ons dat we naar deze opvanglocatie in Lviv konden komen. 

Russische soldaten in ons huis 
Toen het weer wat rustiger werd in Kiev, zijn mijn ouders terug naar ons huis gegaan. Daar ontdekten ze dat er al die tijd Russische soldaten in ons huis hebben gewoond. Er zijn veel mijnen in de buurt en op enkele meters van ons huis is een bom geëxplodeerd. Gelukkig ruimen gespecialiseerde organisaties die mijnen nu op.

Hier kan ik mensen helpen 
Ik zou hier nog wel een tijdje willen blijven. Hier kan ik, als vrijwilliger, mensen helpen. Ik organiseer evenementen voor kinderen en help de manager van de locatie met allerlei activiteiten. Voor de oorlog studeerde ik rechten aan de universiteit en werkte ik als model. Ik hoop ooit door te gaan en misschien advocaat te worden. We zullen zien. Voorlopig weet ik niet hoe morgen eruit zal zien.”

De opvanglocatie in Lviv is opgezet door Caritas, partnerorganisatie van Cordaid, een van de hulporganisaties achter Giro555.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie