Blog: Tineke Ceelen: terug naar Somalië

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, bezocht de afgelopen dagen ontheemdenkampen en medische hulpposten rondom Mogadishu, Somalië. Het bezoek was niet zonder gevaar; omwille van veiligheidsredenen kunnen wij pas nu over haar bezoek communiceren. Hier leest u haar aangrijpende verslagen vanuit Mogadishu, Somalië.

Nairobi, 4 april 2017

Het hoort erbij, hou ik mezelf voor. En het is voor mijn eigen veiligheid. Maar ondanks deze toch best goede argumenten om niet teveel te zeuren over lange rokken, verhullende bloezen en een hoofddoek, trek ik met enorme tegenzin het kapje over mijn hoofd dat mijn haren in bedwang moet houden. Daar overheen bind ik twee hoofddoeken, ik neem geen enkel risico. Moet lukken, constateer ik in de spiegel. Nijdig prop ik de hoofdbedekking en de bijbehorende niqaab in mijn tas.

De ultrakorte nacht tussen onze aankomst in Nairobi en vertrek naar Mogadishu doe ik geen oog dicht. Voor het eerst sinds 1993 ga ik terug naar Somalië. 24 jaar geleden was ik daar ook, in een heel ander deel van het land weliswaar, maar ook toen al zeer onveilig. In een tijdbestek van minder dan twee jaar was ik erbij toen ons team gewapend werd overvallen, in een schietpartij terecht kwam en uiteindelijk een teamlid werd neergeschoten. Ik haalde hem terug naar Nederland en nam me voor dat ik van mijn levensdagen geen stap meer in Somalië zou zetten.

Maar het loopt dus anders. Eerst sta ik tijdens de hongersnood in 2011 aan de bedden van Somalische kinderen die oorlog zijn ontvlucht, maar aan de hongerdood dreigen te sterven in het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab.

Nu we in 2017 weer aan de vooravond staan van een grote hongersnood, de Samenwerkende Hulporganisaties een nationale inzamelingsactie starten en wij grote sommen geld ter beschikking stellen voor de hulpverlening, gaan oude smoesjes niet langer op. Ik ga, na een kwart eeuw dus, terug naar Somalië.

Lees hier het tweede reisverslag van Tineke

Lees hier het derde reisverslag van Tineke

Lees hier het vierde reisverslag van Tineke

Hulpverlening door Stichting Vluchteling
De humanitaire crisis in het door oorlog en honger getroffen Somalië wordt met de dag ernstiger. Door een mix van gewapend conflict, extreme droogte en een enorme stijging van de voedselprijzen dreigt voor miljoenen mensen de hongerdood, terwijl noodhulporganisaties worstelen om de meest kwetsbaren te kunnen bereiken. Met een deel van de Giro555-gelden verleent Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp op het gebied van medische zorg en het tegengaan van ondervoeding in de Benadir-regio in Somalië.

De hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg is met name gericht op het bestrijden van besmettelijke zieken. Daarnaast bieden we therapeutische voeding aan mensen die lijden onder ernstige ondervoeding. Dat zijn vooral kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en jonge moeders.

Ook noodhulpactiviteiten van Stichting Vluchteling in de door honger getroffen landen Zuid-Soedan en Jemen zijn met Giro555-gelden opgeschaald.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie