Coronapandemie verwoest levens miljoenen kinderen in armere landen

Hoewel kinderen een lager risico lopen om corona te krijgen, zijn ze niet immuun voor de gevolgen. Als familieleden, leraren en andere mensen om hen heen besmet zijn, wordt er niet goed voor hen gezorgd en kunnen ze niet naar school. Daarom is het essentieel dat hun familieleden en verzorgers zo snel mogelijk gevaccineerd worden.

TIP: Beluister hier een podcast van UNICEF over het belang van vaccineren voor kinderen wereldwijd

De 8-jarige Khushi zit in India op 1,5 meter van haar klasgenootjes. Zo kunnen de lessen gewoon doorgaan. (© UNICEF/Kaur/2020)

Toenemende armoede, gebrek aan voedsel en een krakende gezondheidszorg
Kinderen lijden altijd het meest onder de gevolgen van rampen, vooral in armere landen. Dat geldt ook voor deze coronapandemie. Die heeft een verwoestend effect op miljoenen kinderen, waarschuwen kinderrechtenorganisaties als Save the Children en UNICEF. Ouders worden ziek, overlijden zelfs, of verliezen hun inkomsten. Veel kinderen lijden honger, kunnen al een lange tijd niet naar school en lopen groter risico op misbruik en geweld, uitbuiting en kindhuwelijken. Kinderen die ziek zijn, krijgen misschien niet de behandeling die ze nodig hebben omdat ziekenhuizen vol zijn.

© UNICEF/Koyande

De organisaties achter Giro555 werken hard om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en de impact ervan voor kinderen, jongeren en families zoveel mogelijk te verminderen. UNICEF heeft levensreddende hulp naar India gestuurd, zoals drieduizend zuurstofapparaten, coronatests en medische noodapparatuur. “Wat we zien in landen als India en Nepal is werkelijk onthutsend,” zegt George Laryea-Adjei van UNICEF. “De meest kwetsbare gezinnen betalen een hoge prijs voor de dodelijke golf die deze landen treft.”  

Zorgmedewerkers brengen broodnodige zuurstofapparaten naar Indiaas behandelcentrum voor coronapatiënten. (UNICEF India/2021/Srishti Bhardwaj)

India: grote zorgen voor de toekomst 
Sanjay Sharma van Save the Children vertelt vanuit India: “Dit is een ongelooflijk verwarrende en moeilijke tijd voor kinderen, vooral voor degenen die hun ouders hebben verloren. We maken ons ook grote zorgen over de tol die deze crisis eist aan de geestelijke gezondheid van kinderen. In veel gevallen zullen kinderen hebben moeten toekijken hoe hun ouders hebben geleden en niet de zuurstof of medische zorg kregen die ze nodig hadden. Kinderen uit armere gezinnen zullen misschien ook moeten werken om hun gezin te onderhouden, of voor jongere broers of zussen moeten zorgen. Hierdoor zullen ze eerder van school gaan, waardoor ze in een vicieuze cirkel van armoede terechtkomen. We zijn bezorgd dat de situatie nog erger zal worden naarmate de pandemie zich uitbreidt.”

Wereldwijd vaccineren
Armere landen hebben door het coronavirus het afgelopen jaar geregeld lockdowns moeten invoeren. De economische en sociale gevolgen daarvan zijn groot. 500 miljoen mensen extra zijn in armoede terecht gekomen en hebben daardoor een slechtere toegang tot reguliere gezondheidszorg, water, voedsel en onderwijs. Het coronavirus moet worden bedwongen, zodat mensen zijn beschermd, gezondheidssystemen, economieën en handel zich kunnen herstellen en scholen openblijven. Met de actie ‘Samen tegen corona’ zamelt Giro555 geld in voor ondersteuning van vaccinatieprogramma’s en medische noodhulp wereldwijd.

Alleen met wereldwijd vaccineren komen we uit de coronacrisis. En daar hebben we jouw steun hard bij nodig!

Geef nu button

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie