De ramp door de ogen van cameraman Freek: “Zoiets heb ik nog nooit gezien”

Cameraman Freek Bottema (Storicam) stapte vorige week maandag, de dag van de aardbeving, direct in het vliegtuig naar Turkije, samen met verslaggever Guido Vermeulen. Daar maakte hij indringende beelden voor EenVandaag van de zwaar getroffen gebieden Hatay en Kahramanmaras.

Geef nu

“Ik heb eerdere rampen van dichtbij meegemaakt”, begint Freek. “In 2020 was ik in Beiroet, bijvoorbeeld. Maar zoiets als dit, deze aardbeving, heb ik nog nooit gezien. Zelfs in delen die minder zwaar getroffen waren, was het verschrikkelijk. Er is zoveel drama en leed.”

Schril contrast
“Tijdens de reis ben je, behalve met werken, ook bezig met de veiligheid van jezelf en die van je collega’s”, vertelt Freek verder. “Je staat continu aan. Daardoor is er eigenlijk amper ruimte voor je eigen emoties.”

Toch is er een moment dat Freek het niet droog houdt. Dat is als hij getuige is van het redden van een jonge jongen. “We liepen op straat toen een man onze tolk aansprak. Hij vertelde dat er verderop een reddingsactie plaatsvond. Ik ben er direct naartoe gerend. Het ging om een jongen van – ik denk – zo’n acht jaar oud. Mohammed bleek zijn naam. De redding raakte me op een manier zoals ik nog niet eerder was geraakt die reis. Misschien juist omdat het zoiets moois was. Tussen alle horror en verdriet stond dit kleine wondertje in zo’n schril contrast met alle mensen die het niet hebben gered.”

View this post on Instagram

A post shared by Giro555 (@giro555.nl)

Triggers
Afgelopen maandag is Freek weer teruggevlogen naar Nederland. “Nu moet ik de reis een plekje gaan geven”, vertelt hij. “Het is schakelen. Ik moet me weer veilig leren voelen. Er zijn veel dingen die me triggeren en die me weer terugbrengen naar alle naschokken die ik heb gevoeld. De trein, bijvoorbeeld – de trillingen. En alle scheve gebouwen in Amsterdam. Ik heb met mijn vriendin een stuk door de stad gelopen om echt weer te voelen dat het oké is hier.”

Hulp is hard nodig

Voor miljoenen mensen is de ramp in Turkije en Syrië de harde realiteit. Zij hebben dringend hulp nodig. De hulporganisaties achter Giro555 zorgen voor basislevensbehoeften, zoals eten, schoon drinkwater en onderdak. Iedere euro telt.

Geef nu

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie