De verhalen van Ahmed en Hassan uit Syrië

Ahmed
De eerste dagen na de aardbeving zochten reddingsteams van het Rode Kruis met man en macht naar overlevenden. De Syrische Ahmed al-Kurdi is één van hen. Hij verloor twee kinderen door de aardbeving. Hij, zijn vrouw en hun jongste dochter konden worden gered.

“Toen het schudden was gestopt, begon ik te schreeuwen naar mijn kinderen. Mijn jongste dochter hield mijn hand vast, maar de rest van mijn kinderen reageerde niet. Ik begreep dat ze hun leven hadden verloren. Ik dacht dat ik het zelf ook niet zou overleven, maar op een gegeven moment hoorde ik stemmen van mensen die op zoek waren naar mensen onder het puin. Op dat moment kreeg ik weer een beetje hoop”, vertelt Ahmed. 

Hassan
In de afgelopen maanden ontmoette het Rode Kruis ook de 14-jarige Hassan Al-Shugri uit Syrië. Het huis van zijn familie raakte door de aardbeving zwaar beschadigd en daarom moesten ze vluchten naar een tijdelijke opvangplek.


Door een spierziekte kan Hassan vanaf zijn zesde niet meer lopen. Hij had ook geen hulpmiddelen om zich te kunnen verplaatsen. Daar kwam verandering in toen hij na de aardbeving bij de opvanglocatie kennismaakte met fysiotherapeuten van het Rode Kruis. Zij gaven hem een rolstoel en trainden met hem hoe hij deze kon gebruiken. Sindsdien speelt hij iedere dag buiten, iets wat hij jarenlang niet kon.

Het Rode Kruis
Direct na de aardbeving is een team van reddingswerkers van het Libanese Rode Kruis naar Syrië en Turkije gegaan om mensen onder het puin vandaan te halen – met succes. 
In Turkije heeft deze hulporganisatie onder andere met steun van Giro555 honderden miljoenen maaltijden uitgedeeld. Daarnaast doneerde het Rode Kruis tenten aan de slachtoffers van de aardbeving. Mensen kregen een financiële bijdrage, zodat zij zichzelf konden voorzien in hun dagelijkse behoeften. Waar dit niet kon, deelde het Rode Kruis hulppakketten uit. Ook krijgen mensen psychosociale hulp. In Syrië vonden dezelfde hulpactiviteiten plaats. Daar zijn dankzij de Giro555-gelden 3.000 voedselpakketten uitgedeeld. Daarnaast heeft het Rode Kruis medische hulp geboden, herstelwerkzaamheden van waternetwerken uitgevoerd en schoon water geleverd in de gebieden waar dit nodig was. Mensen voorzien in hun basis levensbehoeften en hen een plek bieden om te leven, hadden in de eerste drie maanden de hoogste prioriteit.

Meer informatie over de hulpactiviteiten van Het Rode Kruis: rodekruis.nl

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie