Deze hulp bieden we in het Midden-Oosten

Miljoenen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië zijn in nood en afhankelijk van hulp voor voedsel, water, medische zorg en psychosociale ondersteuning. De organisaties achter Giro555 zijn ter plaatse om hen te helpen. Maar wat doen we daar precies om mensen in nood te helpen? En waarom zijn we op zoveel plekken actief? Hier lees je meer over onze hulp.

In Gaza…

…zijn veel mensen gedwongen op de vlucht voor het geweld en leven in vluchtelingenkampen. Sommige families vluchtten soms al wel tien keer, op zoek naar een veiligere plek. Doordat voedsel schaars is, raken mensen ondervoed. Ook is er amper schoon drinkwater beschikbaar. Veel mensen zijn gewond geraakt of ziek geworden, waardoor zij dringend medische hulp nodig hebben. Velen zijn hun huis verloren en rouwen om het verlies van familieleden.

De hulpverleners van de organisaties achter Giro555 bouwen vluchtelingenkampen om mensen op te vangen. We bieden medische zorg in ziekenhuizen, mobiele klinieken en veldziekenhuizen. Daarnaast delen we hulpgoederen zoals water, voedsel, medicijnen en dekens uit en verstrekken we financiële hulp. Ook herstellen we waterleidingen, zodat er meer schoon water beschikbaar is, en ondersteunen we bij het vaccineren van kinderen tegen polio. De onbeschrijfelijke gebeurtenissen zijn voor slachtoffers, en met name kinderen, extreem traumatiserend. Daarom bieden we traumazorg en psychosociale ondersteuning.

In Libanon…

…zijn als gevolg van het conflict al meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen, zij hebben alles achter moeten laten. Daarbij zijn zeker meer dan 2.000 mensen om het leven gekomen. Huizen zijn verwoest en landbouwgrond is beschadigd. Vóór het huidige conflict was Libanon een toevluchtsoord voor Palestijnen en Syriërs. Velen vluchten nu (terug) naar buurland Syrië, ondanks dat het daar ook niet veilig is.

We zijn in Libanon aanwezig om te helpen bij de opvang voor mensen op de vlucht, bijvoorbeeld in schoolgebouwen. Daarnaast bemensen we ambulances en verlenen we medische hulp aan gewonde en zieke mensen. Ook zorgen we voor water, voedsel, sanitaire voorzieningen, medische producten, onderdak, huishoudelijke artikelen en psychosociale hulp. Waar mogelijk delen we contant geld en vouchers uit, zodat mensen zelf de benodigdheden kunnen aanschaffen die ze het hardst nodig hebben.

Op de Westelijke Jordaanoever…

zijn in een jaar tijd al zeker 695 mensen omgekomen, duizenden mensen gewond geraakt en worden nog iedere dag mensen getroffen door het geweld.

De organisaties achter Giro555 helpen op de Westelijke Jordaanoever dan ook met medische zorg en eerste hulp aan gewonde mensen. Daarnaast bieden we kinderen en andere slachtoffers van het geweld psychosociale zorg om hen te ondersteunen met de verwerking van deze traumatische gebeurtenissen.

In Syrië…

…zoeken zeker 264.000 mensen veiligheid, vooral uit buurland Libanon. 70% van hen zijn Syriërs. Zij vluchten dus terug naar hun thuisland, ondanks dat het daar ook niet veilig is.

In Syrië helpen de samenwerkende hulporganisaties mensen op de vlucht met voedsel, water en medische zorg. Onze ambulances staan klaar om mensen medische en psychosociale hulp te bieden. Ook bouwen we tenten, zodat mensen daar kunnen overnachten. Aan de grens installeren we extra toiletten en watertanks, zodat er voldoende water beschikbaar is.

In Israël…

… dat een goede infrastructuur heeft om zelf een groot deel van de benodigde hulp te bieden, richten onze professionals zich specifiek op mensen in de meest kwetsbare posities. Denk bijvoorbeeld aan bedoeïenenfamilies (een minderheidsgroepering, oorspronkelijk een nomadengemeenschap) die hun dorpen hebben moeten ontvluchten door de aanhoudende raketbeschietingen. Ook arbeidsmigranten, van wie de werkplekken zijn vernietigd en die hierdoor hun inkomstenbron zijn kwijtgeraakt, behoren tot deze groep. Zij ontvangen geen overheidssteun. Maar dankzij jouw bijdrage aan Giro555 kunnen wij hen voorzien van voedselpakketten en noodhulpkits.

In Israël ondersteunen wij lokale organisaties die zich inzetten voor traumaverwerking bij kinderen. Hoewel kinderen geen rol spelen in het conflict, zijn ze wel slachtoffer van de gevolgen. Ze horen de oorlogsgeluiden, ervaren de constante spanning en worden geconfronteerd met angst. Leerkrachten worden hierbij geholpen door nieuwe lesmaterialen te ontwikkelen waarmee zij trauma’s bespreekbaar kunnen maken in de klas. Voor jongeren bieden we psychosociale hulpverlening, onder andere door veilige plekken te creëren waar ze hun gevoelens en ervaringen kunnen delen. Deze ondersteuning helpt hen trauma’s te verwerken en leert hen om te gaan met de stressvolle situatie waarin ze zich bevinden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie