‘Eerste hulp’ in Oekraïne bij stress en trauma

De afgelopen maanden bevrijdde Oekraïne steeds meer dorpen en steden in het noorden en oosten van het land. Veel mensen, die tijdelijk gevlucht waren, keren nu terug naar huis. De fysieke en mentale schade is echter groot. En hoewel er hard gewerkt wordt aan de wederopbouw, laat de oorlog onuitwisbare indrukken achter. 

PAX, een van de gastdeelnemers bij de Oekraine-actie, kan dankzij giften aan Giro555 zogenaamde peace engineers in staat stellen om door het hele land heen getroffen Oekraïners bij te staan. Deze peace engineers, opgeleide experts in crisiscommunicatie, bieden een luisterend oor, helpen bij het oplossen van conflicten, bij het de-escaleren van gespannen situaties en bieden ‘eerste hulp’ bij stress en trauma.

Je ziet de mensen veranderen
Peace engineer Maryna gaat regelmatig langs bij een aantal dorpen, die ook nu nog lastig te bereiken zijn. “Bruggen en andere infrastructuur zijn vernietigd. Daarom breng ik hulp mee, zoals speelgoed of een kapster, die ter plekke knipt,” vertel ze. “De mensen wachten op ons. En als we een week niet geweest zijn, kijken ze nog meer uit naar onze komst. Wanneer je regelmatig komt en vaker met de mensen werkt, zie je ze veranderen: agressie en woede worden omgevormd en er komt ruimte om te praten over persoonlijke dingen.”

Praten als mannen onder elkaar 
Er is een sterke behoefte om samen te komen en in een veilige omgeving verhalen te delen. Maar mannen zijn vaak terughoudend, vertelt Maryna: “Eerst komen er voornamelijk vrouwen, maar daarna komen hun mannen mee. Al praten ze soms liever in een aparte groep als mannen onder elkaar.”

Er is een sterke behoefte om in een veilige omgeving samen te komen.
Ook kinderen worden ondersteund bij het verwerken van trauma’s en stress

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie