Eerste hulporganisaties Sulawesi aanwezig

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn een Nationale Actie gestart voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op Sulawesi. De eerste hulporganisaties zijn inmiddels ter plaatse om de eerste hulp – water, voedsel en medicijnen – te verlenen.

Op korte termijn is er verder behoefte aan tenten, dekens, materialen voor noodhuisvesting, waterzuiveringstabletten, medisch personeel en veldhospitalen.

Daarnaast zal het getroffen gebied weer moeten worden opgebouwd, zodat honderdduizenden mensen weer veilig kunnen wonen in sterke, hoge en flexibele huizen. De fysieke en sociale infrastructuur moet ook worden hersteld. De wederopbouw is kostbaar, complex en zal jaren gaan duren. Er is hulp nodig om het leven van mensen weer op gang te brengen: herbouw van huizen, klinieken en scholen, een inkomen voor mensen (landbouw, visserij, handel. etc), psychosociale zorg, medische nazorg etc.

De hulpverlening wordt momenteel gehinderd door modderstromen, veel puin, en een tekort aan brandstof en elektriciteit. Ook vliegvelden zijn beschadigd. Het organiseren van grootschalige hulp vanaf zee kost tijd. Wegen, bruggen en telefoonlijnen zijn vernietigd. Ishak Salim, noodhulpcoördinator bij Inninawa, een Indonische partnerorganisatie van Cordaid: “Er is nog maar één weg begaanbaar naar de stad en dat zorgt ervoor dat het moeilijk is om voedsel en water ter plaatse te krijgen. Sommigen van onze vrijwilligers hebben Palu kunnen bereiken, maar er is een heel rampgebied rond Donggala waar we nog weinig van weten.”

De hulp ter plekke wordt gecoördineerd door de Indonesische regering. De regering van Indonesië heeft zaterdag 29 september internationale hulp welkom geheten. De regering, organisaties van de VN, Indonesische en internationale non-gouvernementele organisaties brengen in kaart welke hulp, waar en voor wie die als eerste moet worden geboden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie