Eindelijk weer naar school!

Firyal* is een gezond, vrolijk en leergierig meisje van 9 jaar. Door de oorlog kon ze jarenlang niet naar school. Ook verloor ze haar onderbeen. Gelukkig kan ze sinds kort wél weer wel naar school. Dankzij Giro555 en de steun van World Vision Syria Response en partner Hand in Hand for Aid is de school in haar dorp gerenoveerd. Voor haar een nieuwe start, ze is ongelofelijk blij dat ze nu haar droom kan waar maken: leraar worden.


Geboren overlever
Friyal heeft al ontzettend veel meegemaakt in haar korte leven. Tijdens een aanval in de oorlog verloor zij haar onderbeen. Bizar genoeg is dit voor meerdere Syriërs zo, ongeveer 80.000 mensen verloren ook eén of meerdere ledematen. Allemaal doordat oorlogsrestanten op straat spontaan tot ontploffing kwamen en door bombardementen. Een schrijnende situatie. Deze realiteit vraagt aanpassingsvermogen, en daar ontbreekt het Firyal niet aan!

“Net toen onze dochter Firyal haar eerste stapjes zette, nam een luchtaanval dat bijzondere moment van ons af”, zegt Firyal’s vader.

Eerste stapjes te midden van de oorlog
Firyal werd geboren in de schoot van de oorlog. Zo goed en zo kwaad als het ging, vierden haar ouders haar leven. In die tijd begon Firyal haar eerste stapjes te zetten. Ze liep van mama naar papa, en weer terug. Zo’n bijzonder moment! Maar net toen het huis zich vulde met blijdschap om deze mijlpaal, klonk er een keihard geluid door Noordwest-Syrië. Een geluid dat vreemd is voor de meeste kinderen ter wereld, maar helaas zeer vertrouwd voor de kinderen in Syrië: een luchtaanval. De woning van het gezin werd geraakt en Firyal raakte gewond. Uiteindelijk was er geen andere keuze.Haar linkerbeen moest geamputeerd worden,” vertelt haar vader. “Firyal moest ruim vier jaar wachten op haar kunstbeen, omdat er een groot aantal mensen in dezelfde situatie zaten. Er was een enorm gebrek aan beschikbare kunstledematen”, aldus haar vader.


Vastberadenheid
Nadat Firyal haar kunstbeen had gekregen, moest ze opnieuw leren lopen, haar kunstbeen werd haar meest waardevolle bezit! Het gezin verhuisde naar een vluchtelingenkamp. Toen sloeg de aardbevingen toe en de tent waarin ze woonden werd vernietigd. En wat deed Firyal? Zij redde haar kunstbeen! “Die dag was het vreselijk koud, dus zette mijn moeder de gaskachel aan”, herinnert ze zich. “Toen de aardbeving insloeg, verslond het vuur de tent. Ik ging meteen mijn kunstbeen zoeken. Ik wilde niet dat ik weer zo lang moest wachten op een nieuwe. De vlammen werden groter en groter en sloten me in. Totdat mijn vader me redde,” vertelt ze. Na dat alles slaagden Firyal en haar familie erin een plek om te wonen aan de rand van het dorp te vinden. Daar begonnen ze een nieuw leven, nogmaals.

Wens om naar school te gaan
“Andere kinderen gingen lopend naar school en leerden allerlei nieuwe dingen. Ik wilde dat ook, ik wilde zijn zoals al die andere kinderen. Maar voor mij was dat moeilijker door mijn kunstbeen. Door de oorlog en de aardbevingen waren ook veel scholen verwoest. Maar toch wilde ik naar school om leraar te worden.” Uiteindelijk wist de vader van Firyal ook dat zijn dochter naar school moest gaan. Haar vastberadenheid en wilskracht heeft hem overtuigd.


Renovatie van 14 scholen in Syrië
De aardbeving in Syrië heeft 2.947 scholen weggevaagd, waardoor duizenden kinderen moesten stoppen met school. World Vision Syrië en haar partner Hand in Hand for Aid werken hard om hier iets aan te doen. Nu is Firyal één van de 5200 kinderen die hierdoor weer kunnen gaan genieten van onderwijs! Er zullen 14 scholen opnieuw worden opgebouwd, met groenvoorzieningen zoals speelplaatsen en tuinen. De school in Firyal’s dorp is inmiddels af! De renovatie van deze scholen wordt mogelijk gemaakt door financiering van Giro555.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie