Voorkomen en genezen: van explosieven voorlichting tot protheses

15 mei 2025

In februari reisde Eva Berkman, persvoorlichter bij Cordaid Nederland, af naar Jeruzalem en Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Samen met haar collega Laurens den Dulk bezocht ze lokale partners die noodhulp bieden in Gaza. Ook bezocht ze hulpprojecten op de Westelijke Jordaanoever zelf. Gaza zelf konden ze vanwege veiligheidssituaties niet bereiken, maar via presentaties en ontmoetingen met de lokale hulpverleners werd duidelijk hoe groot de impact is van de hulp die met Giro555-gelden mogelijk wordt gemaakt, en hoeveel hulp er nog nodig is.

Niet-ontplofte explosieven in Gaza

Een belangrijk project in Gaza richt zich op voorlichting over niet-ontplofte munitie. Partnerorganisatie DanChurchAid ontwikkelde educatieve programma’s voor kinderen, waarin zij leren hoe explosieven eruitzien en wat ze moeten doen als ze er een zien. “Ze gebruiken kleurplaten en grote doeken met afbeeldingen van explosieven om de kinderen te leren hoe een mijn eruit kan zien,” vertelt Eva. “Wanneer mensen voorzichtig terugkeren naar verwoeste huizen, is deze kennis van levensbelang.”

Kinderen in Gaza leren wat ze moeten doen als ze explosieven zien. Foto: DCA/NCA

Verder na een verwonding

Tegelijkertijd biedt Cordaid via parterorganisatie Caritas in Gaza ondersteuning aan mensen die gewond zijn geraakt door explosies en een arm of been zijn verloren. Ze verstrekken protheses, zodat mensen weer hun dagelijks leven kunnen oppakken. “Een jongen van 13 kon weer fietsen. Het zijn kleine momenten, maar met grote betekenis. Het geeft mensen hun bewegingsvrijheid terug.” vertelt Laurens.

Yaman (13) krijgt begeleiding om zich aan te passen aan zijn prothesebeen. Foto: Caritas Jeruzalem

Indrukken uit de vluchtelingenkampen

Hoewel de meeste hulp van Cordaid naar Gaza gaat, steunen ze ook projecten op de Westelijke Jordaanoever. In Bethlehem bezocht Eva vluchtelingenkamp Aida dat al sinds 1948 bestaat. “Ik stond op het dak van een huis, met uitzicht op hoge muren, prikkeldraad en wachttorens. Ik hoorde verhalen over traangas in woonkamers en een jongen die in zijn keuken werd doodgeschoten. En dan toch, te midden van dat alles, vond ik een winkeltje waar sieraden werden gemaakt van lege traangasgranaten.” “Creatief, maar ook pijnlijk. Mensen hadden als allergrootste wens om ooit naar Jeruzalem te gaan, zeven kilometer verderop.”

Een man in het kamp verwoordde de uitzichtloosheid die hij ervaart treffend: “Jullie spenderen een derde van je leven in bed. Wij spenderen twee derde van ons leven wachtend in de rij voor checkpoints.”

Krachtige vrouwen in moeilijke omstandigheden

In kamp Aida ontmoette Eva een alleenstaande moeder met een dochter die een beperking heeft. Vanuit huis is ze een onderneming gestart. Caritas hielp haar met het opzetten van haar onderneming. Ze zorgden voor een graveermachine, hiermee maakt ze boekenleggers en sieraden van olijfhout. Ze kreeg ook hulp met het maken van visitekaartjes. “Ik zag een trotse moeder die ondanks onzekere omstandigheden plannen maakte voor de toekomst.”

In Bethlehem ontmoette Eva ook vrouwen die, door het volledig wegvallen van toerisme, hun baan verloren. Met hulp van Caritas zijn zij kleine ondernemingen gestart: een bakkerij, een supermarkt, een kruidenierszaak. Eva: “Deze vrouwen zijn alleenstaand en kostwinner van het gezin. Caritas helpt ze met het aanschaffen van spullen zoals winkelplanken en een koelkast. Zo kunnen ze hun gezin onderhouden.”

Hoop en strijdvaardigheid

Tijdens haar reis sprak Eva met medewerkers van lokale hulporganisaties. Velen zijn zelf ook geraakt door het conflict. “Aan de ene kant zijn ze hulpverlener, maar aan de andere kant net zo goed slachtoffer.” Bij Caritas stonden ze stil bij twee collega’s die omkwamen tijdens het werk in Gaza. “Ze blijven zich elke dag inzetten voor anderen, met overtuiging en liefde. Zij verdienen onze blijvende betrokkenheid.”

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie