Goede sanitaire voorzieningen zijn cruciaal voor gezondheidssituatie tentenkampen

16 april 2024

Op 6 februari veranderde het leven van Nasrin*, een 42-jarige Syrische moeder van vijf kinderen, op een manier die ze zich niet had kunnen voorstellen. Na tien jaar te hebben gewoond in Turkije, waren Nasrin en haar familie door de aardbeving plotseling dakloos. Na de eerste schrik, paniek en verdriet, kwamen ze terecht in een tentenkamp, op slechts vijf minuten afstand van hun verwoeste woning.

Hasna (10 jaar) staat voor de hutten in het tentenkamp in Hatay, Turkije.

Ze delen een woonruimte met vier andere families. Het valt al niet mee om te voorzien in hun basisbehoeften, maar het moeilijkste was in het begin dat er geen sanitaire voorzieningen waren op het kamp, zoals douches en toiletten. Ze moesten gaten graven om als toilet te gebruiken en zich wassen in kleine wasbakken. In de zomerhitte was dat extra ongemakkelijk en ook gevaarlijk, door het vergrote risico van infecties en ziekten. 

Nasrin: “Vanwege het stof en de hitte moeten kinderen zich meer dan eens per dag kunnen wassen, wat moeilijk is zonder douches. Mijn 10-jarige dochter Hasna kreeg bijvoorbeeld last van rode uitslag, erg vervelend.” 

De douches en toiletten die Save the Children heeft geïnstalleerd in de tentenkampen in Hatay, Turkije.

Om hen te helpen, hebben Save the Children en partnerorganisatie Support to Life, met de ontvangen financiering van Nederlandse donateurs via Giro555 douches en toiletten geïnstalleerd in de zwaarst getroffen gebieden, waaronder het tentenkamp waar Nasrin en haar familie wonen. Gezinnen kunnen nu gebruikmaken van toiletten en douches, en hebben toegang tot zowel warm als koud water. De dochter van Nasrin, Hasna zegt: “Na het nemen van een douche voel ik me schoon en ontspannen. Het is heel fijn om me schoon te voelen.”

Toegang tot douches biedt niet alleen verlichting van de intense temperaturen, maar helpt ook bij ontspanning, waardoor de kinderen in het gebied rustiger kunnen slapen. Met dit project helpen we kinderen en hun families om zich schoon en waardig te voelen en zichzelf te beschermen tegen ziekten.

Hasna (10 jaar) wast haar handen in het tentenkamp in Hatay, Turkije.

Save the Children
Save the Children werkt zowel in Turkije als Syrië in door de aardbeving getroffen gebieden. Save the Children had al voor de ramp kantoren in Gaziantep en Hatay en kon mede daardoor snel reageren. Samen met lokale partners deelt Save the Children levensreddende voedselrantsoenen, brandhout, pakketten met non-foodartikelen zoals dekens, shampoo en kleding en contant geld uit. We ondersteunen kwetsbare gezinnen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning en kinderbescherming. We helpen families met toegang tot essentiële diensten en versterken hun weerbaarheid. In Syrië steunen we ook ziekenhuizen. Sinds de aardbeving zijn in Turkije en Syrië 586,951 mensen bereikt waarvan ruim 101,260 met giro555-fondsen.

Meer informatie over deze hulpactiviteiten lees je hier op de website van Save the Children

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie