Herstel van huizen en harten in Turkije

Habitat Nederland repareert niet alleen huizen, maar ook harten in Turkije. Hun bouwexperts bezoeken gezinnen in de getroffen gebieden en bespreken samen de schade aan hun huizen. Zo’n 80% van de gebouwen heeft weinig tot geen schade opgelopen. Toch voelen veel mensen zich erg onzeker over de veiligheid van hun huis. Velen zijn gevlucht en durven niet terug te keren, en degenen die wel zijn teruggekeerd hebben dringend behoefte aan emotionele steun. Met de technische expertise van Habitat zijn de bewoners gerustgesteld, zodat ze zich weer veilig voelen in hun eigen huis en kunnen beginnen met de wederopbouw van hun leven.

Bouwkundig ingenieur Tuba van Habitat voor de deur van Eyüp en Gülsüm, klaar voor een huisbezoek.

Sinds de start van het project hebben ze maar liefst 2.300 gebouwen beoordeeld, wat betekent dat ongeveer 40.000 mensen nu verzekerd zijn van de veiligheid van hun huizen. Daarnaast heeft Habitat via een online campagne meer dan 800.000 mensen bereikt en hen geïnformeerd hoe zij zelf de veiligheid van hun huizen kunnen controleren en kleine schade kunnen herstellen. In de stad Elbistan voerden zij ook reparaties uit voor gezinnen in kwetsbare posities.

Van de 110.000 inwoners van Elbistan moesten er maar liefst 85.000 hun stad verlaten. Zo ook Eyüp (83) en Gülsüm, die in een kelder in de wijk Battalgazi wonen. Hun verhaal weerspiegelt zowel het trauma als de veerkracht van talloze gezinnen die getroffen zijn door de verwoestende aardbevingen.

“Ik was me aan het voorbereiden op het ochtendgebed toen de eerste aardbeving plaatsvond,” vertelt Eyüp. “Mijn vrouw lag nog te slapen en werd ruw gewekt door de schokken. De lamp in de gang zwaaide wild heen en weer en we hoorden onze buren buiten in paniek schreeuwen. We zijn naar buiten gerend, waar een dikke laag sneeuw lag, en hebben de Muhktar [buurtleider] opgezocht die ons begeleidde naar een nabijgelegen school. Tijdens de tweede aardbeving schuilden we onder de schooltafels.”

Eyüp en Gülsüm in hun opgeknapte appartement.

Na deze traumatische gebeurtenis konden Eyüp en Gülsüm niet terug naar huis. De waterleidingen in hun gebouw waren gesprongen en hun appartement stond tot aan hun knieën onder water. Ze hebben maandenlang in diverse opvanglocaties doorgebracht, maar konden maar aan één ding denken: terugkeren naar hun eigen huis.

Habitats ingenieurs hebben de schade van hun gebouw opgenomen en vervolgens herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan zowel de muren als de vloeren, waardoor Eyüp en Gülsüm eindelijk weer naar huis konden. Hoewel de angst voor naschokken nog sluimert, wonen Eyüp en Gülsüm weer met een gerust hart in hun vertrouwde omgeving, dankzij de steun van Habitat Nederland en de gulle donaties via Giro555.

Projectcoördinator Mustafa en architect Sayib voor het huis van Eyüp en Gülsüm. De Turkse vlag hangt vol trots in hun raam.

Habitat
Habitat en haar (lokale) partnerorganisaties werken in Turkije aan de wederopbouw. Hun doel is om zoveel mogelijk mensen uit overvolle opvangkampen terug naar hun – herstelde en (weer) veilige – huis te begeleiden. Dit doen zij door – vanuit hun bouwexpertise – te beoordelen welke huizen veilig zijn en welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Belangrijk hierbij is ook om de getraumatiseerde bevolking van betrouwbare informatie te voorzien en hen goed te begeleiden zodat zij vol vertrouwen terug naar huis kunnen en hun leven weer op kunnen pakken. Hierdoor komt er ook meer ruimte in de opvang voor de mensen die niet naar huis terug kunnen.

Meer informatie over de hulpactiviteiten lees je hier op de website van Habitat

Meer te zien op NPO1
De projecten van Habitat en andere hulporganisaties achter Giro555 zijn in november bezocht door TV-presentator Jeroen Pauw. De uitzending van deze reportage waar je ook een interview met Tuba de ingenieur kunt zien is op 11 december om 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN).

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie