Het gevoel krijgen niet alleen te zijn

Alina, moeder van twee kinderen, verliet haar geboorteplaats toen de oorlog uitbrak. Ze liet haar man achter, die niet mocht vertrekken. Met twee opgroeiende kinderen, de negen-jarige Sophia en de drie-jarige Artem, wordt ze wanhopig en weet ze niet hoe ze hun leven bij elkaar kan houden. Met dank aan Giro555 ondersteunt World Vision, via lokale partner Arms of Mercy (AoM), Alina en andere ontheemden met voedsel en cash-hulp. Ze kunnen terecht bij een collectief opvangcentrum in Zaporizhzhia.

Alina met zoon Artem terwijl ze wacht op hulp van World Vision via partner Arms of Mercy in een collectief opvangcentrum in Zaporizhzhia. De moeder van twee kinderen deelt haar worsteling om haar twee opgroeiende kinderen alleen op te voeden.
Foto: Arms of Mercy

AoM-projectcoördinator Ruzlan Hazifov vertelt dat dagelijks veel mensen naar collectieve opvangcentra komen om zich in te schrijven of om hulp te vragen. “Velen voelen zich verloren en wanhopig. Daarom is een centrum waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning erg belangrijk. De mensen voelen zich hier minder alleen.

Een ander kerst en nieuwjaarsfeest
Yevhen, Halyna en Tetiana, allemaal in de zeventig, verblijven in een collectief opvangcentrum in Zaporizja nadat ze uit de regio Doneskt zijn gevlucht. Met steun van Giro555, ondersteunt World Vision dit centrum via lokale partner Arms of Mercy (AoM) onder andere met essentiële onderdak benodigdheden (zoals bedden, matrassen, dekbedden, beddengoed en handdoeken) en essentiële hygiëne (zoals schoonmaak en verzorgingsproducten) en voedselhulp.

Yevhen, Halyna en Tetiana, allemaal in de zeventig, verblijven in het collectief opvangcentrum in Zaporizja nadat ze uit de regio Doneskt zijn gevlucht.
Foto: Arms of Mercy

“Voor ons is het een ander kerst- en nieuwjaarsfeest”, zegt de 52-jarige Tetiana. Ze vertelt hoe ze veel traditionele gerechten kookte om Kerstmis en Nieuwjaar te verwelkomen. Deze keer is ze alleen in het centrum terwijl haar kinderen naar de aangrenzende Europese landen vluchtten toen de oorlog uitbrak. Er hangt her en der een beetje kerstversiering, een treurige poging om de sfeer levend te houden.

In dit opvangcentrum wonen 40 ontheemden in krappe kamers. AoM biedt maandelijkse voedselhulp aan haar bewoners. Volgens de beheerder van het centrum, Iryna Vaselevska, zijn de ruimtes niet ideaal, maar kunnen mensen nergens heen en kunnen ze de huur niet betalen als ze voor betere levensomstandigheden kiezen. Velen voelen zich verloren en wanhopig. De belangrijkste impact van dit initiatief in Zaporizja is dan ook dat er een centrum is waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning, zodat ze het gevoel krijgen dat ze niet alleen zijn. 

Over World Vision
In Oekraïne organiseert World Vision grootschalige distributies van voedsel en essentiële benodigdheden. Kinderen en kwetsbare gezinnen krijgen hulppakketten onder meer tandpasta en zeep, en 2.700 huishoudens in de regio Zhytomyr ontvingen contant geld om bijvoorbeeld voedsel of medicijnen te kopen. Voor kinderen worden daarnaast speciale activiteiten georganiseerd, zoals psycho-sociale begeleiding in de vorm van kunsttherapie aan ontheemde gezinnen in Odessa. In buurland Roemenië biedt World Vision gevluchte moeders en kinderen voedselhulp en pakketten met essentiële levensbehoeften. Door speciale kinderprogramma’s komen niet alleen kinderen, maar ook hun gevluchte ouders even op adem. Ook is er gestart met het verstrekken van financiële ondersteuning aan ouders voor het beschermen van kinderen. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie