Holistische zorg aan Oekraïense slachtoffers

Bijna anderhalf jaar na de Russische invasie staat de Oekraïense gezondheidszorg er niet goed voor. Het groeiende aantal patiënten, financiële en logistieke problemen en de beschadigde infrastructuur zorgen ervoor dat mensen steeds slechter toegang krijgen tot essentiële zorgdiensten. Samen met Caritas Oekraïne richt Cordaid dit jaar vijf medische centra op om verschillende vormen van zorg te bieden aan Oekraïners die dat het hardst nodig hebben.

Het proefproject laat zien hoe noodhulp hand in hand kan gaan met een holistische benadering van gezondheidszorg. De centra in de steden Drogobych, Kolomyia, Brody, Khmelnytsky en Nadvirna bieden plaats aan een huisarts, verpleegkundigen, een psycholoog, een laboratorium en een mobiel team dat indien nodig ook bij mensen thuis komt.

Medische staff in het medisch centre in Drohobych. Foto: Cordaid


Een goed begin
“We hebben één duidelijke taak dit jaar”, zegt Khrystyna Semegen-Bodak, programmamanager voor Caritas Oekraïne. “We moeten de vijf centra op gang krijgen en ervoor zorgen dat we aan het einde van de projectperiode per centrum minstens duizend patiënten ontvangen.” Als we slagen, zal de overheid ons meer fondsen geven, wat ons in staat stelt om meer diensten op te zetten. Zo belangrijk is deze pilot.  Gelukkig hebben we een goede start gemaakt.”

De uitdagingen in Oekraïne zijn enorm. Niet alleen heeft de oorlog veel klinieken en andere medische faciliteiten verwoest, ook zijn veel mensen hun inkomen kwijtgeraakt, waardoor het voor hen moeilijk wordt om de nodige zorg te betalen of vervoer te vinden om de centra te bereiken.

Mensen die het geweld zelf hebben meegemaakt of op de vlucht zijn geslagen, kampen ook vaak met geestelijke problemen, zoals depressies, angsten en posttraumatische stressstoornissen.

Medische staff in het medisch centre in Drohobych. Foto: Cordaid


Gedreven en betrokken
Cordaid’s noodhulpexpert Inge Leuverink bezocht twee van de vijf medische centra en is onder de indruk van de vooruitgang die Caritas Oekraïne heeft geboekt sinds afgelopen april. “Het valt me op hoe gedreven de medewerkers zijn en hoe betrokken ze zijn bij het helpen van mensen”, vertelt Inge. “Ze hebben aandacht voor de verschillende behoeften. Niet alleen medisch maar ook psychisch. Ze zorgen voor hygiëneproducten, voeding en verzorging aan huis. Dat noem ik nou holistisch.”

Sinds het uitbreken van het conflict in het oostelijk deel van Oekraïne in 2014 heeft Inge Leuverink het land meerdere keren bezocht, verschillende partnerorganisaties ontmoet en haar steun geboden waar nodig. Zo heeft ze een goed beeld gekregen van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt, zowel voor de bevolking in het algemeen als voor de hulpverleners en vrijwilligers.

“Mensen worstelen met de economische crisis”, merkt ze. “Veel dingen zijn onbetaalbaar geworden en er zijn veel ontheemden die nog een inkomen moeten zien te vinden. Tijdens mijn bezoek aan een van de centra kwam ik een groep oorlogsslachtoffers tegen. Het zien van de geamputeerde benen en prothesen, bracht de oorlog ineens heel dichtbij. De overheid kan niet aan iedereen de noodzakelijke zorg leveren. Het is zo belangrijk dat Cordaid en Caritas Oekraïne kunnen ingrijpen en gezondheidszorg kunnen bieden aan mensen die dat het hardst nodig hebben: ontheemden, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.”

Werken aan een droom
Khrystyna, een volhardende en energieke professional en moeder van twee tieners, deelt wat haar, haar personeel en het Oekraïense volk op de been houdt. “Ik weet dat we nooit meer zullen leven als voorheen. We hebben al zoveel verloren. Vrienden, familie, geld. Maar we blijven werken aan onze droom. We willen deze oorlog winnen en we willen onafhankelijk zijn. Onze middelen waren snel aan het opraken, dus hun hulp is van groot belang. Ik ben ervan overtuigd dat onze manier van zorg leveren zeer effectief en succesvol zal zijn. Ik zie nu al hoe we onze partners in het buitenland inspireren met dit project.”

Over Cordaid
In Oekraïne biedt Cordaid samen met twee partnerorganisaties door het hele land voedselhulp, onderdak, hygiëne-artikelen en psychosociale zorg aan mensen op de vlucht. Ook heeft Cordaid in Oekraïne generatoren en powerbanks op zonne-energie geleverd die de energievoorziening ondersteunen. Ook zijn auto’s en kogelvrijee vesten en helmen voor personeel in conflictgebieden geleverd.  Cordaid steunt ook Caritas Moldavië die opvangcentra voor Vluchtelingen beheert en hen ondersteunt met onder andere voedsel en psychosociale hulp. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie