Hulp aan getraumatiseerde vrouwen

Oorlogstrauma´s en stress leggen een zware druk op gezinnen. Agressie tussen gezinsleden binnen families van vluchtelingen neemt toe. Daarom steunt SHO-deelnemer Oxfam Novib therapiesessies voor moeders in vluchtelingenkampen in Libanon.

Psychologe Samiha Zeinedinne werkt voor de organisatie Najdeh, die steun krijgt van Oxfam. In een Libanees vluchtelingenkamp in Burj Shemali leidt zij wekelijkse sessies voor Syrisch-Palestijnse vrouwen die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld.

De therapiesessie van deze week is gericht op geweld tegen kinderen. Moeders geven in de sessies toe dat ze hun kinderen slaan sinds ze zijn verhuisd naar Libanon – iets wat ze zelden deden in Syrië.“Geweld traumatiseert vrouwen”, vertelt de psychologe. “Door de oorlog krijgen vrouwen ideeën over zelfmoord. Ze hebben geen controle meer over hun leven. Alles wat ze hadden is voorbij. Ik wil voorkomen dat ze hierover denken.”

Uit de lichaamstaal van de vrouwen blijkt dat zij zich ongemakkelijk voelen en het niet gewend zijn om hun problemen te delen met vreemdelingen. Samiha wil dit veranderen. Ze wil ook de vrouwen simpele en praktische tips meegeven die ze thuis kunnen opvolgen om met hun negatieve gevoelens om te gaan. De vrouwen voelen zich versterkt door de sessies.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie