Hulp aan slachtoffers orkaan Matthew

10 oktober 2016

Orkaan Matthew, die op 4 oktober over het Caribisch gebied heen raasde, heeft op Haïti aan honderden mensen het leven gekost en een spoor van vernieling achtergelaten. Huizen en infrastructuur zijn weggeblazen. Overstromingen en modderstromen hebben plantages verwoest, oogsten vernietigd en vee doen verdrinken.

Het instorten van een brug tussen Port-au-Prince en het zuidwestelijk deel van het eiland bemoeilijkt het opmaken van de totale schade en de organisatie van noodhulp. Cijfers van het aantal getroffen mensen blijven oplopen, nu steeds verder wordt doorgedrongen tot moeilijk bereikbare gebieden. Volgens de laatste cijfers van de VN zijn 2,1 miljoen getroffen mensen en 1,4 miljoen mensen afhankelijk van hulp (UN OCHA Situation Report).

Het Wereldvoedselprogramma van de VN schat in dat 80% van de oogsten in de meest getroffen gebied verwoest is, dat terwijl de meeste mensen afhankelijk zijn van eigen kleinschalige landbouw. Ook de schade aan de veestapel is enorm. De gevolgen van Matthew zullen daardoor nog zeker maanden voelbaar zijn. Interim-president Jocelerme Privert waarschuwt voor een dreigende hongersnood. Hij noemt de verwoesting “apocalyptisch” en vraagt naast direct noodhulp om langdurige voedselhulp.

NOS-cameraman @EricFeijten maakte met een drone deze beelden in het zuidwesten van Haïti. De verwoestingen door Matthew zijn goed te zien. pic.twitter.com/1Do3paZ98u

— NOS (@NOS) October 11, 2016

Wat kunt u doen?

Veel hulporganisaties achter Giro555 verlenen hulp aan de slachtoffers in het getroffen gebied. Overstromingen en verwoeste infrastructuur maken de hulpoperatie extra moeilijk. Hier leest u hoe de hulporganisaties de kwetsbare bevolking helpen en hoe u hen kunt steunen:

CARE
Toen bekend werd dat een grote orkaan het eiland zou treffen, heeft CARE voedsel en schoon drinkwater uitgedeeld. Daar doen ze nu nog steeds. Daarnaast deelt CARE hygiënekits voor cholera preventie, plastic dekzeilen voor noodopvang en waterzuiveringstabletten voor schoon drinkwater uit. Dit doen ze in nauwe samenwerking met de VN, de overheid en andere organisaties, zodat ze niet dubbelen en zoveel mogelijk slachtoffers bereiken die nog geen hulp hebben gehad. Lees meer over de hulp door CARE en hoe u hen kunt steunen.

Cordaid
Cordaid richt zich momenteel op de meest urgente behoeften; voedsel en schoon drinkwater. Afhankelijk van de beschikbare fondsen kan daar later huizenbouw en herstel van productiemiddelen voor boerengezinnen bij komen; plantages zijn compleet verwoest en de schade aan de veestapel is enorm. Cordaid heeft Giro 667 geopend; lees hier meer over hoe Cordaid helpt en hoe u kunt steunen.

ICCO en Kerk in Actie
ICCO en Kerk in Actie zijn jarenlang zeer actief geweest in Haïti, zeker direct na de aardbeving van 2010 en in de jaren dat hun wederopbouwprogramma liep. Via het ACT netwerk zijn ze nog altijd nauw betrokken bij onze partners. Zij waren voor de orkaan al actief bezig mensen uit voorzorg te evacueren, en verlenen nu noodhulp ter plekke. ICCO en Kerk in Actie hebben 50.000 euro beschikbaar gesteld voor deze eerste noodhulp verlening. Lees hier meer over hoe ICCO en Kerk in Actie helpen en hoe u kunt steunen.

Oxfam Novib
Oxfam Novib maakt zich vooral grote zorgen over het gevaar van ziektes door overstromingen en over het verloren gaan van vee en van de oogst. Daarom heeft veilige watervoorziening, hygiene en het voorkomen van ziektes op dit moment prioriteit. Oxfam teams delen waterzuiveringstabletten en hygiënekits uit en leggen nieuwe watervoorraden aan om ziektes als cholera tegen te gaan. Honderdduizenden huizen zijn vernield. Daarom deelt Oxfam materiaal uit om de daken van huizen tijdelijk te repareren. Lees meer over de hulp van Oxfam Novib en hoe u kunt steunen.

Plan Nederland
Plan biedt vooral hulp aan getroffen kinderen en hun familie. Plan International focust nu op 4 regio’s: Croix-des-Bouqets, Jacmel, South en Grand’Anse en inventariseert om ook in andere, zwaar getroffen gebieden hulp te bieden. Plan voorziet eerste hulp door o.a. voedsel, water, matrassen, dekens en sanitaire pakketten met daarin bijvoorbeeld zeep, tandpasta en maandverband uit te delen aan 25.000 families die hun huizen zijn ontvlucht. Omdat scholen verwoest zijn, zet Plan kindvriendelijke ruimtes op waar kinderen veilig kunnen spelen en hun ervaringen kunnen delen. Lees hier meer over hoe Plan helpt en hoe u hen kunt steunen.

Rode Kruis
Het Rode Kruis probeert onder andere zoveel mogelijk slachtoffers van onderdak en schoon drinkwater te voorzien. Het Rode Kruis heeft rekening 5125 geopend, lees hier meer over de hulopverlening en hoe u het Rode Kruis kunt steunen.

Save the Children
Save the Children zorgt voor medische hulp in het getroffen gebied in Haïti, die er op dit moment vooral op is gericht om de uitbraak van cholera en andere ziektes te voorkomen. Verder geven ze voorlichting op het gebied van hygiëne, ook om de uitbraak van ziektes te voorkomen. Ze delen cash-vouchers en dekens uit, en andere materialen die mensen kunnen gebruiken voor beschutting. En Save the Children is bezig om Veilige Plekken op te zetten, ruimtes waar kinderen veilig kunnen spelen en opgevangen worden door specialisten. Zo krijgen zij tijd om op adem te komen en kunnen hun ouders met de nasleep van de orkaan aan de slag. Save wil de komende periode zeker 200.000 mensen bereiken met hulp. Lees hier meer over hoe Save the Chldren helpt en hoe u hen kunt steunen.

Terre des Hommes
Op dit moment levert Terre des Hommes vooral “eerste hulp” aan families die betrokken zijn bij lopende projecten. Het gaat om het uitdelen van bijvoorbeeld hygiëne items, basisvoedsel en plastic zeilen. De afgelopen dagen zijn de medewerkers verder druk bezig geweest met het onderzoeken van de mogelijkheden van Terre des Hommes om te helpen. In Haïti heeft Terre des Hommes veel ervaring op het gebied van Water en Sanitatie, en op het gebied van kinderbescherming. Eén van de punten die Terre des Hommes altijd zorgen baren bij dit soort rampen, en in landen met gebrekkig functionerende instanties, is de veiligheid van kinderen in de ontstane chaos. Specifiek gaat het om de mogelijkheid van illegale adoptie. Na de aardbeving kwamen er ook mensen, vooral vanuit de VS en Canada, op zoek naar “weeskindjes”.

UNICEF
UNICEF zorgt voor schoon drinkwater en cholera preventie en -bestrijding en levert essentiële hulpgoederen zoals plastic zeildoek, dekens, muskietennetten, zeep, emmers. De organisatie helpt ziekenhuizen en cholera klinieken weer operationeel te krijgen en levert medicijnen en controleert kinderen op ondervoeding en zorgt dat behandelingen beschikbaar zijn. Kinderen die hun ouders kwijt zijn geraakt worden opgevangen en worden herenigd met ouders of familie. Tot nu toe heeft UNICEF 10.000 mensen bereikt met plastic zeildoek, zeep en dekens. In Les Cays is voor 20.000 mensen watervoorziening geïnstalleerd, rond Jeremy levert UNICEF water op 30 opvanglocaties. In Grand Anse en South levert UNICEF watervoorziening voor 40.000 mensen. Lees hier meer over hoe UNICEF helpt en hoe u kunt steunen.

WorldVision
Enkele uren nadat de orkaan Matthew weg was, begon World Vision met het uitdelen van water en dekens in de hoofdstad van Haïti Port-au-Prince. World Vision had de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen waardoor ze dekens, zeilen, watercontainers en hygiënekits snel naar de getroffen families kon brengen.
World Vision helpt 10.000 sponsorkinderen in La Gonâve met schoon water, sanitaire voorzieningen, hygiëne, gezondheid en voeding.  WorldVision heeft Giro 99 (NL98INGB 0000 0000 99) opengesteld, lees hier meer over hoe WorldVision helpt en hoe u hen kunt steunen.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie