Hulp Turkije en Syrie opgeschaald

De organisaties achter Giro555 zijn hard bezig hun hulp in Turkije en Syrië op te schalen. Dat is mede mogelijk dankzij alle hartverwarmende en vele donaties aan Giro555: tot nu is al meer dan € 108 miljoen euro bij elkaar gebracht.

Op grote schaal hulp
Dankzij de actieopbrengst kunnen hulporganisaties hun hulp in Turkije en Syrie uitbreiden. Het Rode Kruis deelde meer dan 20 miljoen warme maaltijden en 15 miljoen waterflessen uit in de tien getroffen Turkse provincies. Save the Children heeft in Syrië 7.500 mensen voorzien van kant-en-klare warme maaltijden en verstrekte 200 maaltijden aan de Zoek- en Reddingsteams.  600 mensen in Syrië zijn door Save the Children van warme dekens en 100 mensen van slaapmatten voorzien, 300 families van tenten en twee ziekenhuizen van brandstof. Oxfam heeft de schade aan het waternetwerk van Aleppo in kaart gebracht en op basis daarvan de eerste 250 reparaties aan kranen en wasbakken uitgevoerd in scholen, moskeeën en tijdelijke opvanglocaties. Ook levert Oxfam sinds de aardbeving zo’n 182.000 liter schoon water per dag in de getroffen gebieden in en rond Aleppo en voorziet 40.000 mensen van drinkwater. UNICEF geeft in Aleppo, Hama en Latakia psychosociale eerste hulp aan families om hun ervaringen te kunnen verwerken. Dat doet Unicef door het inzetten van speciale mobiele kinderbeschermingsteams. In totaal zijn 18.265 kinderen en verzorgers bereikt. UNICEF trainde in Syrië 70 sociaal werkers voor het geven van psychosociale eerste hulp. Verder deelt UNICEF dagelijks 300.000 liter schoon water uit in Aleppo voor 20.000 gezinnen en levert het waterzuiveringstabletten om ziektes door vervuild water te voorkomen. World Vision leverde in Syrië 17.000 liter brandstof aan medische faciliteiten, zoals ziekenhuizen en search & rescue teams en 9.630 mensen zijn warm gehouden in tijdelijke opvanglocaties via kachels en het leveren van brandstof.

Nederland blijft betrokken
Ondertussen wordt er in Nederland nog steeds geld ingezameld voor de Giro555-actie voor Turkije en Syrië. Zo doneert Fotografie Voorgoed een gedeelte van haar omzet aan Giro555, de teller staat op dit moment op 26.000 euro. Poptempel Melkweg organiseert op 26 februari een groot benefietconcert met o.m. optredens van Naaz, Merel Polat en Nazmiye Oral, de opbrengst gaat naar Giro555. Cabaretier Theo Maassen organiseert op 1 maart, samen met Henry van Loon en Sezgin Güleç, een benefietvoorstelling voor Giro555. De komende drie maanden is bij SNS Bank is het overboeken van geld naar iemand in Turkije kosteloos. Het bedrag van de transactiekosten van elke particuliere overboeking naar Turkije gaat naar Giro555. Jens en Julles verkopen Limburgs gebak in Utrecht. De Kolen Kit Koks komen in actie voor Giro555 door maaltijden te koken. Het damesteam van de IJsselmeeuwen hebben hun doelpuntensaldo omgezet in euro’s die gedoneerd zijn aan Giro555. De schaatspakken van het Dames Relayteam dat uitkomt op het aankomende ISU WK Shorttrack in Seoul worden geveild voor Giro555. Bieden hierop kan tot t/m 12 maart. En veel scholen, zowel basis als voorgezet onderwijs, hebben of houden lotenverkopen, schoolfeesten en andere acties waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan Giro555.

[Foto’s: Arie Kievit]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie