Hulpacties in Somalie

De vluchtelingen in Mogadishu kamperen tussen de ruïnes van gebouwen. Een partnerorganisatie van ICCO en Kerk in Actie deelt warme gekookte maaltijden uit in de stad en voor ieder gezin een pakket voor twee maanden: rijst, bonen en olie, een plastic zeil en een muskietennet. Het drinkwater wordt gebracht in watertanks. Ze is van plan om op bepaalde plekken diep te boren om zo waterpompen aan te leggen. In de stad bedelen de vluchtelingen in de straten, bij de inwoners van de stad. Die hebben ook niets, maar geven toch het laatste dat ze hebben.

Ziekenhuis Mogadishu
Hier arriveren dagelijks honderden mensen. Per dag ongeveer honderd kinderen waarvan er dertig levensgevaarlijk ondervoed. Elke dag zijn er veel sterfgevallen. Dokter Mohamud Mohamed werkt vrijwillig in het ziekenhuis. Hij vertelt dat er niets meer was: de voedzame melk was op en er zijn geen infusen. De medicijnkast van het ziekenhuis was leeg en is door een partnerorganisatie van ICCO en Kerk in Actie aangevuld met medicijnen en speciale babyvoeding bracht.


Gulguduud en Lower Shebelle

Twee moeilijk toegankelijke regio’s waar hulp toch succesvol verloopt dankzij de bemiddeling van lokale leiders. Gulguduud ligt bij de Ethiopische grens. Lower Shebelle is het gebied in het Zuiden van Somalië dat ooit graan leverde aan heel het land. ICCO en Kerk in Actie werken hier samen met een Somalische partner. Directeur Omar vertelt dat het niet eenvoudig was om binnengelaten te worden maar dat het toch is gelukt. “We zijn een lokale organisatie en hebben een goed contact met de lokale leiders van verschillende partijen. We hebben ze kunnen overtuigen dat wij neutraal zijn”.

Hulp om vlucht naar stad te voorkomen
Omar is vastbesloten om in zijn land Somalië te blijven. ”Ik voel me sterk verbonden en geroepen om voor het land als hulpverlener te werken”. Zijn organisatie wil de landbouwgebieden steunen zodat minder mensen naar de hoofdstad vluchten. “Mensen vertrekken pas als echt alle voedsel op is”, vertelt Omar. “Sommigen vertrekken te laat. Ze sterven soms als ze in Mogadishu aankomen. Vooral bij kinderen gebeurt het dat hun lichaam geen voedsel meer opneemt.”

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie